Creşterea preţurilor de consum în zona euro este mult sub ţinta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană. După ce în luna octombrie 2013 rata inflaţiei în zona euro a atins minimul record de 0,7%, BCE a decis să reducă dobânda de politică monetară până la nivelul record de 0,25%, transmite Agerpres.

Cifrele preliminare publicate de Eurostat arată că luna trecută preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au crescut cu 1,8%, după un avans de 1,6% în luna noiembrie. De asemenea, preţurile la servicii au crescut cu 1%, după o majorare de 1,4% în noiembrie. În schimb, preţurile la energie au rămas nemodificate, după o scădere de 1,1% înregistrată în luna noiembrie.

Luna trecută, Banca Central Europeană (BCE) şi-a revizuit, în jos, estimările privind rata inflaţiei în zona euro pentru 2013 şi 2014, până la 1,4% şi respectiv 1,1%. În plus, potrivit primelor sale prognoze pentru 2015, media inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze la 1,3%, sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE.

 

Începând cu 1 ianuarie 2014 zona euro a ajuns la 18 membrii odată cu aderarea Letoniei, care a devenit a patra ţară fostă comunistă din zona euro, după Slovacia, Slovenia şi Estonia. (sursa: puterea.ro)