”Retailerii dominanți - operatori de tip „big box” - continuă să aibă planuri de extindere în București și vor fi printre cei mai activi cumpărători în 2016, vizând în principal zonele cu densități rezidențiale ridicate. (...) Piața rezidențială din România rămâne subdezvoltată, iar investitorii vor continua să achiziționeze terenuri pentru dezvoltări pe termen lung, având în vedere prețurile accesibile și cererea în creștere pentru locuințe noi”, arată DTZ.

 

În ceea cea privește segmentul de birouri, în București, sunt prognozate livrări semnificative de clădiri de birouri în 2016 și 2017.

 

”Cu toate acestea, din moment ce finanțarea rămane restrictivă, este posibil ca o parte dintre proiectele planificate pentru 2018, să fie vândute înainte de începerea construcției”, menționează raportul.

 

Anul trecut, în Capitală au fost tranzacționate terenuri cu destinație comercială cu o suprafață totală de 45 hectare și un preț cumulat de 90 milioane euro.

 

Cei mai activi cumpărători care au achiziționat terenuri pretabile pentru dezvoltări comerciale au fost investitorii suedezi și cei locali.

 

Potrivit DTZ, cele mai interesante achiziții au fost performate de jucători precum IKEA și Skanska: IKEA a achiziționat un teren în partea de Est a Bucureștiului, în timp ce Skanska a achiziționat două terenuri în București, unul în Barbu Văcărescu - Floreasca (în partea de Centru-Nord a Bucureștiului) și unul în zona Politehnică (partea de Vest a Bucureștiului). Ambele locații se află printre cele mai importante destinații de birouri din București.

 

Investitorii greci și austrieci, care au fost printre cei mai activi în România în ultimul deceniu, nu au avut achiziții semnificative în 2015.

 

Mai mult de 50% dintre terenurile tranzacționate anul trecut au fost achiziționate pentru dezvoltări de retail de tip „big box”. Terenurile pentru dezvoltări rezidențiale și industriale/ logistice au reprezentat fiecare câte 20% din totalul suprafeței de terenuri tranzacționate în 2015.

 

Terenurile pentru dezvoltări de birouri au continuat să fie cele mai scumpe, prețul mediu de achiziție în București fiind în jur de 717 euro/ mp, comparativ cu prețul mediu de achiziție pentru terenurile pretabile pentru dezvoltări de tip rezidențial sau retail (175 - 200 euro/ mp).

 

Majoritatea terenurilor tranzacționate au fost localizate în Nordul și Vestul Bucureștiului. În zona de Nord s-au achiziționat terenuri pentru dezvoltări de birouri, retail și rezidențial, iar în zona de Vest pentru birouri, rezidențial și spații logistice. (sursa: profit.ro)