"Deşi în Europa există tendinţa de a creşte ponderea finanţărilor în real estate din surse non-bancare, cum ar fi de exemplu emisiunea de acţiuni sau obligaţiuni corporative, România este încă extrem de dependentă de creditele bancare din cauza unei slabe dezvoltări a pieţei de capital. Din acest motiv, fondurile de investiţii ce deţin proprietăţi în România şi care în general apelează la atragerea de resurse de pe piaţa de capital, din păcate fac acest lucru pe alte burse şi nu la Bucureşti (vezi NEPI, Immofinanz etc.)", a declarat într-un comunicat Marius Grigorică, senior business analyst DTZ Echinox.

Astfel, deficitul net de finanţare în Europa s-a diminuat în ultimele 6 luni cu 42%, de la 86 miliarde de dolari la 50 miliarde de dolari, ca urmare a reducerii gradului de îndatorare şi a finanţărilor din surse non-bancare.

Comparativ cu anul trecut se remarcă o reducere a gradului de îndatorare pe majoritatea pieţelor importante din Europa, situaţie care contribuie la relaxarea creditelor de refinanţare.

Dacă pe termen scurt disponibilităţile de creditare sunt limitate întrucât atragerile de capital ale fondurilor se realizează mai lent, pe termen mediu autorii studiului anticipează o evoluţie semnificativă şi o creştere constantă a cotei de piaţă a surselor de finanţare non-bancare.

"Estimăm că fondurile de investiţii şi asiguratorii vor furniza în piaţă 181 miliarde de dolari, valoare care va fi disponibilă pentru noi creditări în întreaga Europă, în perioada 2013-2015. Acest fapt va determina o creştere a ponderii lor în totalul datoriilor restante în Europa de la 2 la 7. Preconizăm că Marea Britanie va fi lider, cu o creştere a cotei de piaţă a sectorului non-bancar de la 7% în prezent, la 15%", se menţionează în comunicat. (sursa: economica.net)