Brokerii din piaţa de real estate vorbesc despre o creştere a interesului investitorilor şi dezvoltatorilor pentru achiziţia de terenuri, iar dacă în anii anteriori principalii cumpărători erau retailerii, acum din ce în ce mai multe tranzacţii au în vedere dezvoltarea de birouri sau proiecte rezidenţiale.

 

„Există un interes în creştere în piaţă pentru terenuri. Aşa cum am estimat, 2014 a fost un an în care cererea de la dezvoltatori institu­ţionali a fost în special pentru terenuri pentru birouri. În 2015, această tendinţă continuă, însă în plus vedem şi o cerere în creştere pentru terenuri de rezidenţial, pentru alte proiecte decât cele pentru segmentul adresat cumpărătorilor de «Prima cas㻓, afirmă Attila Peli, head of development and land în cadrul firmei de consultanţă imobiliară JLL România. El mai spune că, pe de altă parte, retailerii vor începe să fie mai puţin activi pe segmentul de achiziţii de terenuri.

 

Printre tranzacţiile din ultima perioadă se numără cea prin care un teren de 14 hectare aflat în proprietatea Policolor în estul Capitalei a fost cum­părat anul trecut de doi investitori români, Robertino Georgescu şi Dan Drăgulin, pentru a dezvolta un proiect rezidenţial. De asemenea, Primavera Development, companie controlată de familia Tănăsoiu şi de olandezul Eelko Kortaweg, a cumpărat un teren de 2.200 de metri pătraţi pe Calea Dorobanţilor din Bucureşti pentru a dezvolta o clădire de birouri. Spre finalul anului trecut, şi fondul sud-african NEPI a mai cumpărat un teren de 1,2 hectare de sub fostul sediu al com­paniei Romenergo de pe calea Floreasca pentru extin­derea mallului Pro­menada, aflat tot în proprietatea NEPI.

O tranzacţie mai mare, evaluată la 15-20 de milioane de euro, este cea prin care IKEA, cel mai mare retailer local de mobilă şi decoraţiuni, a cumpărat un teren de aproape 14 hectare pe bulevardul Theodor Pallady din Capitală pentru a ridica al doilea magazin al reţelei, după cel din zona comercială Băneasa. (sursa: zf.ro)