„Suntem o ţară superbă din punctul de vedere al aşa-numitei value for money. Suntem mai scumpi ca India şi mai ieftini decât China şi decât ţările din Vest, iar forţa de muncă are o pregătire comparabilă cu cea a angajaţilor din Vest. De aceea, mulţi investitori con­tinuă să vină în România“, a spus Mihaela Lupu, Market Leader Productized Services în cadrul Hay GroupRomânia.

 

Într-adevăr, costurile cu forţa de muncă din Bucureşti sunt mai mari cu valori cuprinse între 33% şi 40% doar în cele cinci oraşe din India (Pune, Calcutta, Bangalore, Delhi, Mumbai) incluse în analiză.

 

În mod surprinzător, chiar şi în China, o ţară recunoscută pentru faptul că are multă forţă de muncă la costuri rentabile, sunt unele oraşe în care angajaţii din multina­ţionale sunt mai bine plătiţi decât cei din Bucureşti. Spre exemplu, în Shenzen (sediul central al furnizorului de soluţii IT&C Huawei), dezvoltarea economică accelerată din ultimii ani a condus la o creştere a costului cu forţa de muncă, cheltuielile salariale sunt cu circa 30% mai mari decât în Bucureşti şi cu 47% mai mari decât în Cluj, mai arată datele Hay Group. (Sursa: mediafax.ro)