Mai multi factori contribuie la remodelarea retelelor logistice, printre care: cresterea numarului de linii de produs manevrat, complexitatea nevoilor de comanda, cererea consumatorilor pentru livrare intr-un timp cat mai scurt, precum si nevoia de flexibilitate si volatilitatea cererii.

Aceste aspecte sunt deosebit de importante in managementul logistic pentru comerciantii online. Cresterea cererii chiriasilor pentru proprietatile XXL reflecta intelegerea faptului ca acest tip de flux logistic, eficient administrate, reprezinta un produs strategic care influenteaza pozitiv profitabilitatea comerciantilor.

Acesti factori au contribuit la o cerere neta pentru spatiile de depozitare XXL in Europa de peste 4 milioane mp in ultimele 18 luni. Acest volum reprezinta 14% din toata cererea inregistrata in domeniul industrial, fata de doar 5 – 6% in perioada 2010 – 2011. Chiar daca majoritatea tranzactiilor de acest tip sunt realizate in Marea Britanie, Franta si Germania, cererea pentru spatiile de tip XXL incepe sa devina o constanta in intreaga Europa.

“Comertul online reprezinta un factor esential pentru activitatea logistica in general si cresterea acestui segment va aduce oportunitati si provocari segmentului logistic. Aceasta transformare va necesita dezvoltarea unor platforme specializate care sa poata sustine dorinta consumatorilor pentru solutii de livrare cat mai eficiente financiar”, spune Amaury Gariel, head EMEA Industrial & Logistica, CBRE.

“Chiar daca pana in prezent avem doar cateva tranzactii de tip XXL inregistrate in Romania (toate fiind realizate de retaileri), cresterea consumului online, exemplificata prin evenimente precum Black Friday, pot contribui la dezvoltarea unor platforme logistice de mari si foarte mari dimensiuni in Romania. Intrarea recenta a chiriasilor traditionali in segmentul online, popularitatea in crestere a chiriasilor exclusiv online, specializarea in segmentul transport – curierat sunt doar cateva din elementele ce pot transforma peisajul spatiilor logistice in Romania in urmatorii 3 - 5 ani”, precizeaza Marian Orzu, head of Industrial, CBRE Romania.

Cresterea segmentului online, asociata cu nevoia unor capabilitati de procesare mai eficiente, numarul mare de variabile al comenzilor directe, nevoia unui sistem de inventariere eficient genereaza o crestere a cererii pentru proprietatile mari.

Ca o consecinta, sectorul de comert cu amanuntul (incluzand comertul online) a reprezentat doua treimi din cererea pentru spatiile XXL in perioada 2010 – 2013. Astfel de unitati mari permit managementul centralizat al informatiei, conexiuni rapide cu punctele de baza comerciale si permit chiriasilor sa inteleaga mai bine comportamentul de consum al consumatorilor.

 

La nivel investitional, depozitele XXL au reprezentat aproape 20% din volumul investitional pentru segmentul industrial incepand cu 2012. Cererea investitorilor pentru proprietatile mari este in crestere si in America si Asia, unde investitorii institutionali considera o astfel de proprietate ca o oportunitate investitionala la o scala care altfel ar implica achizitii multiple. (sursa: dailybusiness.ro)