Cu toate acestea, mai mult de 350.000 de metri pătrați de spații de birouri noi vor fi livrate în 2019, iar valoarea totală a tranzacțiilor imobiliare ar putea depăși 1 miliard de euro, potrivit estimărilor Colliers. Rata de neocupare de la 9% -10% în prezent, ar putea creste până la 13%, dar prin faptul ca se produce pe fondul aprovizionării cu stoc nou nu reprezintă o preocupare majoră.
„Ne așteptăm să crească rata de neocupare. Acum este undeva pe la 9% și estimăm să ajungă la 13%. Noi am mai avut rate de neocupare chiar în zona aceasta și am văzut că piața a absorbit stocul”, a declarat Laurențiu Lazăr managing partner la Colliers International România.

Există contracte de preînchirere pentru 65% din noile spații ce vor fi livrate in 2019, insa anul acesta oferta este de trei ori mai mare decât cererea netă.

„În acest moment 65% dintre noile spaţii de birouri sunt preînchiriate, în condiţiile în care mai avem un an în faţă. Estimarea noastră este că spre finalul anului noile clădiri vor fi ocupate în proporţie de 75-80“, a precizat George Didoiu, director Tenant Services, Office Agency.

Aceasta crestere a ofertei de birouri în 2019 ar putea pune presiune mai mare pe chirii, iar proprietarii clădirilor vor trebuie să fie mai inventivi.

„Zona Floreasca este una protejată în acest moment, are cel mai mic grad de neocupare, de sub 1% , motiv pentru care se discută deja creşterea chiriilor prin reducerea pachetelor oferite“, susține Sebastian Dragomir, Head of Office Agency.


Pe de alta parte insa exista riscul ca instabilitatea fiscala sa reudca apetitul investitorilor. Un investitor străin care intenționa să deschidă un centru de servicii și să angajeze 200-250 de persoane în România a abandonat ideea după ultimele acțiuni ale Guvernului, potrivit Colliers. (sursa: forbes.ro)