Germania continuă să fie una dintre cele mai puternice piețe de investiții din Europa, beneficiind atât de cererea puternică a investitorilor locali cât și de interesul crescând din întreaga lume. În total, în ultimele patru trimestre, Germania a înregistrat 28,4 miliarde euro de investiții imobiliare comerciale, o creștere de 36% față de perioada de 12 luni anterioare.

Suerdia și Norvegia au adus de asemenea contribuții semnificative la creșterea trimestrială a activității de investiții. Ambele țări au înregistrat activități de investiții importante în ultimele trimestre.

Investițiile imobiliare au fost la un nivel moderat în comaprație cu T2 2012 în Marea Britanie și Franța. În cazul Marii Britanii, scăderea activității a înregistrat doar 6,5%. În ultimii ani, investițiile imobiliare din Franța au fost înregistrate cu preponderență în a doua jumătate a anului, fiind astfel interesant de observat dacă acest pattern se va repeta și în 2013.

În T1 2013, CBRE a înregistrat o creștere a activității de investiții imobiliare în Italia, Spania, Portugalia și Irlanda (țările europene cele mai afectate de criza zonei euro). Această revenire pare că a continuat  și în T2 2013, aceste patru piețe înregistrând unt total de 2,5 miliarde euro activitate de investiții, de la mai puțin de 1 miliard de euro înregistrat în  T2 2012. Împreună aceste țări au înregistrat 8,5% din activitatea de invetiții imobiliare comerciale europeană în T2 2013 (cu 3,5% mai mult decât anul trecut). Această creștere este în concordanță cu media înregistrată în ultima decadă, de 8,5%.

 S-a înregistrat o schimbare în sentimentul pieței de investiții imobiliare comerciale în ultimele două luni, cu investitori mai optimiști decât la începutul anului. Aceasta se transpune într-un interes mai mare pentru piețele din sudul Europei și pentru proprietățile secundare care s-au luptat să atragă interesul cumpărătorilor în ultimii ani.

“Investitorii redevin mai agitați, căci planează o nesiguranță a politicilor monetare pe ambele țărmuri ale Oceanului Atlantic. Proprietățile sigure sunt mult căutate; cum randamentele acțiunilor sunt la cele mai scăzute niveluri  istorice, imobiliarele pot fi o bună alternativă în orice strategii de investiții. Acesta este îndeosebi cazul țărilor cu puternice fundamente macroeconomice.” –a comentat GáborBorbély, director asociat CBRE Budapesta. (sursa: CBRE)