Craiova este o pepinieră de talente pentru partea de sud a a țării, grație centrelor sale universitare. Orașul este o alternativă mai accesibilă pentru investitori față de București sau Timișoara, beneficiind de bune rute de transport din toate centrele de afaceri majore ale țării.

 

Cererea de spații de birouri din Craiova este generată în special de sectorul financiar-bancar, companii de BPO (Business Process Offshoring), SSC (Shared Services Center) și companii din industria auto. Unele dintre cele mai renumite companii prezente în Craiova sunt Star Storage, Telus International, IT Six Global Services, Iquest Technologies, Comdata, E-mag Pirelli, Netdania, Keppler Rominfo.

 

Acest gen de chiriași caută birouri de clasa A sau B cu o foarte bună infrastructură IT.

Numărul angajaților din companiile IT&C companies va crește în următoarea perioadă, în prezent aproape 3.000 de persoane lucrând în Craiova pentru acest segment.

 

Piața de birouri din Craiova are o historie relativ recentă, de aproape cinci ani, cu dezvoltări substanțiale care au avut loc în perioada 2010 – 2013.

 

Stocul modern de birouri este estimat la aproape 30.000 mp clasa A și B, care reprezintă aproximativ 1% din stocul Bucureștiului, Craiova având 14% din populația Bucureștiului. Cea ma imare suprafață închiriabilă a unei clădiri de birouri este de 7.000 mp, iar majoritatea clădirilor de birouri au suprafețe închiriabile între 1.000 și 2000 de mp. Dezvoltarea și creșterea chiriașilor din Craiova este influențată de lipsa unui stoc suficient de birouri de clasa A și B.

 

Anul acesta și anul viitor există peste 7.000 mp de spații în construcție în zona semi-centrală, toate dezvoltate de antreprenori locali sau investitori locali privați

 

În 2013, autoritățile locale au livrat Centrul Multifunctional, cu o suprafață închiriabilă de 12.600 mp și 220 de locuri de parcare. Centrul Multifunctional include spsații expoziționale exterioare și interioare, o sală de conferințe și spații de birouri. În acest an alte trei clădiri de birouri vor fi livrate în cadrul aceluiași proiect, cu o suprafață închiriabilă totală de 4.200 mp și 131 locuri de parcare.

 

Gradul total de neocupare pentru clădirile de clasa A și B din Craiova este în jur de 18%, iar pentru clădirile de birouri de clasa A este estimat la 6%.

 

Chiriile prime cerute în Craiova variază de la 10 la 12 euro/mp/lună pentru clasa A și de la 6 la 10 euro/mp/lună pentru clădiri de birouri de clasa B.

 

2015 a debutat cu un interes crescut din partea companiilor internaționale care doresc extinderea operațiunilor curente în Craiova, precum și din partea unor noi companii care doresc să-și deschidă divizii de SSC și BPO. Forța de muncă competentă, calificată și ieftină, stimulentele atractive acordate de stat segmentului IT și costurile imobiliare motivează creșterea afacerilor și această zonă și cresc interesul investitorilor. (source: CBRE)