"Nu este nici moral, nici corect ca lipsa rezultatelor in ceea ce priveste colectarea veniturilor la buget din diverse surse sa cada in responsabilitatea contribuabililor care sustin deja bugetul si care vor fi sufocati de impunerea suplimentara anuntata in media de catre autoritati", afirma Consiliul Investitorilor Straini (FIC), intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro.

FIC, organizatie patronala care reuneste 119 companii multinationale ale caror investitii cumulate reprezinta aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate pana in prezent in Romania, sustine ca noul impozit asupra constructiilor speciale din sectoarele energie, telecomunicatii, utilitati, transport si infrastructura, dar si din restul sectoarelor care detin astfel de constructii speciale va avea un efect negativ, deoarece se va "rasfrange indirect, prin pret, si asupra consumatorului final".

Una dintre principalele probleme acuzate de FIC este legata de lipsa de consultare a mediului de afaceri in adoptarea noilor taxe, care "va conduce in mod cert la mentinerea opiniei conform careia mediul fiscal romanesc este dominat de o lipsa acuta de predictibilitate atat de necesara proceselor de planificare investitionala pe termen mediu si lung, generand mai departe o reconsiderare a pozitiei pe piata autohtona din partea investitorilor, in sensul redirectionarii investitiilor prezente si viitoare in jurisdictii care ofera o anumita stabilitate fiscala, cel putin pe termen scurt si mediu".

Astfel de semnale negative pot afecta negativ, spune FIC, "procesele de privatizare si/sau listare la bursa a companiilor de stat, initiate de catre Guvernul Romaniei, prin reducerea beneficiilor obtinute de catre statul roman, blocarea sau chiar esecul proceselor in sine".

Consiliul Investitorilor Straini considera ca "absenta totala a procesului consultativ si posibila implementare in forma actuala a impozitului pe constructii speciale vor genera un efect de bumerang cu impact devastator asupra credibilitatii procesului politic decizional".

In opinia acestui for, impact bugetar pozitiv estimat de guvern, de circa 100 milioane euro din impozitarea constructiilor speciale, va fi cu mult depasit de "povara fiscala reala care va fi generata de introducerea acestui impozit asupra societatilor care detin astfel de constructii speciale".

 

Investitorii straini membri in FIC cred ca guvernul "ar trebui sa se concentreze pe intarirea aparatului de control, si in acest sens, pe imbunatatirea colectarii impozitelor de la cei care fac in mod curent evaziune fiscala".  (sursa: hotnews.ro)