Proiectele livrate în 2020 sunt H Victoriei 109 si Zone 313, iar anul viitor se estimează că se va inaugura Matei Millo Novotel Office si Politehnică Business Tower. Vârful livrărilor pe acest segment de piață a fost înregistrat în 2018, când au fost finalizate șapte proiecte, cu un total de 31.948 mp.

Cine a închiriat spații de birouri în clădiri tip boutique în 2020

Printre chiriașii care au semnat contracte de închiriere sau pre-închiriere în clădiri boutique, în 2020 se numără agenții de publicitate, firme de consultanță în afaceri, case de avocatură, firme de construcții, companii din domeniul IT&C, etc. cum ar fi Skin Media, Just Master Activities,

Aktor, S.M.A.P.E., Cegedim RX, Bit Sentinel etc. Suprafețele tranzacționate la închiriere în București în clădiri tip boutique variază între 154 mp și 3.500 mp. Spațiile închiriate și pre-închiriate au cumulat birouri cu o suprafață totală de 17.150 mp, în primele nouă luni din 2020.

Tranzacția anului pe acest segment de piață în 2020

„Astoria Business Center este una dintre clădirile de birouri de tip boutique care a câștigat interesul investitorilor in 2020 prin locația premium – fiind situată în zonă ultracentrală și prin flexibilitatea spațiilor de birouri de clasă A. În total, acest centru de afaceri are o suprafață închiriabilă de 4.200 mp cu spații de birouri, la care se adaugă o suprafață de 420 mp de terase. Clădirea dispune și de 48 locuri de parcare, amenajate la cele două niveluri de la subsol. Construcția are certificat BREAM Very Good de clădire verde, fiind eficientă din punct de vedere energetic”, precizează consultantul tranzacției Adrian Călinescu de la ESOP Consulting | CORFAC International.

Investitorul care a cumpărat centrul de afaceri Astoria Business Center este compania Dona Real Estate. Bugetul de achiziție a fost de aproximativ 9 milioane euro. Dona Real Estate a intrat pe piața din România prin achiziția de clădiri de birouri de tip boutique și alături de acest imobil mai are în portofoliu clădirile de birouri Izvor 80 Office Building (6.600 mp utili) si Rosetti Business Center (2.600 mp utili).

„Clădirile tip boutique au mai multe avantaje, în această perioadă de pandemie: un trafic mai mic în imobilul și implicit un risc sanitar mai mic, spații mai mici pe etaj, cu mai puțini angajați, amplasamentul foarte bun, în zone bine poziționate, unde se poate ajunge ușor. Chiar daca piața de birouri trece printr-o perioadă de transformări din cauza COVID-19, pe acest segment se păstrează in continuare interesul atât pentru închiriere cât și pentru achiziție, firma ESOP având în lucru, în diverse stadii de negociere, tranzacții cu clădiri similare”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International. (sursa: SOP Consulting l CORFAC International)