Potrivit unei analize recente a pieței imobiliare din Capitală, cererea de imobile rezidențiale cu scop comercial a fost mai mare cu 30% în a doua jumătate a anului trecut. De asemenea, au existat investiții de peste un milion de euro în achiziția de terenuri sau structuri neterminate, pentru a dezvolta apartamente de lux sau cu finisaje medii.

 

Investitorii care dezvoltă proiecte rezidenţiale, fie cumpără terenuri în incinta oraşului, fie structuri neterminate, ce le aduc un profit anual de 30-35%, pe o perioadă de 2-3 ani, până la finalizarea investiţiei.

 

În al doilea semestru al anului trecut, cererea de imobile rezidenţiale cu scop comercial a fost Îmai mare 30% la nivel de intenţie, comparativ cu perioada similară din anul precedent. De asemenea, au existat investiţii de peste un milion de euro în achiziţia de terenuri sau structuri neterminate, pentru a dezvolta apartamente de lux sau cu finisaje medii.

 

Potrivit unei analize a pieţei imobiliare din Capitală, există mai multe tipuri de investitori, în funcţie de buget sau apetitul pentru risc, iar piaţa prezintă, în acest moment mai multe oportunităţi de investiţie. Potrivit analizei, cei care investesc în apartamente de închiriat au un profit brut între 5-8%, în funcţie de specificul fiecărei proprietăţi. Bugetele pentru investiţii încep de la 120.000 euro, fie pentru a cumpăra un singur apartament spaţios într-o zonă premium, fie pentru două mai compacte. Cea mai bună rată de ocupare a stocului de apartamente oferite spre închiriere este de 85%, în zona de nord a Bucureştiului.

 

Specialiștii spună că, ‘În timp ce băncile oferă o dobândă la depozitele în euro de 1-1,5%, o astfel de investiţie produce un randament între 5 şi 8%. De exemplu, un apartament cu 3 camere, situat în zona Herăstrău – Şoseaua Nordului, cu o suprafaţă de 120 mp are un preţ de achiziţie între 180.000 – 200.000 euro, iar chiria obţinută este între 1.200-1.300 euro/lună.” În timp ce pentru a cumpăra un teren în Bucureşti şi a construi un imobil pe el, limita inferioară a investiţiei se situează în jurul valorii de 450.000 euro, din care 20-25% este valoarea terenului. Un proiect mediu, atinge o investiţie de 1,5-2 milioane de euro, iar valoarea terenului este tot de 20-25% din totalul investiţiei.

 

În general, companiile străine au alocate bugete de ordinul milioanelor de euro şi se orientează către construcţia de imobile rezidenţiale sau de birouri, pe care ulterior le vând sau le închiriază. De obicei, sursele de finanţare sunt cele bancare. De cealaltă parte, peste 70% dintre românii care se ocupă de partea de dezvoltare imobiliară, preferă să acumuleze capital şi să facă investiţiile cu surse proprii.

 

 Un alt tip de investitor este cel care dispune de o sumă mai mare şi poate opta pentru achiziţia unui teren, construirea unui imobil şi apoi valorificarea acestuia, prin închiriere ulterioară sau vânzare pe apartamente, se mai arată în aceeaşi analiză. (sursa: realitatea.net)