Numeroase studii au fost efectuate în direcția sporirii eficienței companiilor prin reducerea numărului de ore pe care angajații le petrec efectiv la birou și a costurilor asociate (chirii, utilități, diverse echipamente și materiale precum mobilier, cafea, apă, produse de curățat și igienice etc.). Dacă adăugăm timpul petrecut de angajați pe drum către locul de muncă (care în unele țări reprezintă parte a timpului de lucru, plătit de angajator), ecuația pare destul de simplă. 

 Această schimbare de paradigmă, care este în plină dezvoltare conceptuală și practică, a dus la proliferarea spațiilor de lucru alternative – birouri închise în sistem „shared”, spații de co-working pe sistem open space, precum și altfel de servicii precum închirierea pe oră a unei săli de ședințe sau biroul virtual (sediu fără activitate sau doar o adresă poștală pentru corespondență care să asigure o carte de vizită).

Și în România, acest tip de servicii imobiliare/de afaceri a prins avânt în special în ultimii ani, atât prin deschiderea unor filiale ale unor cunoscute companii internaționale care oferă închiriere pe termen scurt sau pentru spații mici și foarte mici, dar și prin crearea unor spații de către antreprenori locali, de multe ori pornind chiar de la o nevoie personală constatată odată cu lansarea unei afaceri sau inspirându-se din călătoriile de afaceri în occident.

Regus, garanția internațională a eficienței în afaceri


Una dintre cele mai cunoscute companii internaționale care oferă închirieri de birouri instant, Regus oferă o extraordinară flexibilitate prin cele 3.000 de adrese de co-working în întreaga lume. În România este în prezent cel mai mare furnizor de astfel de servicii, cu șapte centre de business care oferă spații de co-working în București. 
Regus oferă clienților posibilitatea de a opta pentru abonamentul potrivit, care sa le permita acces in zonele de Business Lounge / zonele de co-working de cate ori au nevoie: cateva ore sau zile pe luna sau access nelimitat. Există de asemenea o mare flexibilitate si in perioada de semnare a contractelor, acestea se pot incheia pe termen scurt dar si pe termen lung.
De asemenea, ca noutate, Regus pregătește implementarea acestui concept și în alte mari orașe din România, precum Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, intenționând ca în 2018 să atingă și un număr de minim nouă astfel de locații în București.

Tip de clienți: Persoane mereu în mișcare, care lucrează într-un domeniu activ, de vânzări, antreprenori, care au nevoie să fie în mai multe puncte din oraș într-o singură zi, dar și oameni care nu au nevoie de un birou permanent, ci doar de câteva ore pe zi la pachet cu toate facilitățile incluse fără bătăi de cap în ceea ce privește administrarea unui spațiu de birou. O altă categorie de clienți ai spațiilor de co-working Regus sunt aceia care utilizează o singură locație ca birou fix, drept mod de a eficientiza costurile pe termen lung.
Suprafața totală (m2): Centrele de business Regus au între 1400 și 2700 m2 din care 10-20% reprezintă zona de co-working.
Număr total desk-uri: 20-60 în funcție de locație.
Numărul sălilor de ședințe: 2-4 în funcție de locație.
Preț per desk: de la 249 lei/lună (fără desk dedicat dar cu acces în toate cele 7 locații din București) până la 1600 lei/lună (desk dedicat).
Servicii incluse: internet, acces bucătărie/cafea, suport administrativ (inclusiv recepție), toate utilitățile, curățenie, securitate, acces la sala de ședințe.
Ore de deschidere: 09:00-18:00 (fără desk dedicat) și 24/7 (abonament desk dedicat)

 

Flash Office, soluții inteligente de afaceri, cu multiple beneficii integrate


Conceptul de Flash HUB include toate facilitățile și serviciile necesare pentru dezvoltarea inteligentă a unei afaceri, prestanța sediului într-o clădire centrală, de clasă A și costuri fixe în funcție de numărul de stații de lucru pentru care optează. Restul problemelor intră în grija echipei Flash Office Solutions. 
Flash Office Solutions este într-o continuă dezvoltare, triplându-și în doar trei ani de activitate suprafața. Are în prezent trei locații ultracentrale.
Tip de clienți: Se adresează atât firmelor start-up, cât și companiilor care caută o metodă de reducere a cheltuielilor într-un mod inteligent. Domeniile de activitate ale clientilor Flash Office Solutions variaza destul de mult, dar industria IT este predominantă.

Suprafața totală (m2): 100 m2
Număr total desk-uri: 27
Numărul sălilor de ședințe: 2, câte una pe fiecare etaj.
Preț per desk: 150 euro + TVA / luna / persoana;
Servicii incluse: mobilier complet, acces bucatarie (cafea, ceai, apa, zahar), utilități, curățenie, colectare și notificare corespondența primită, înregistrare sediu social sau punct de lucru, acces imprimantă, scanner și copiator (până la 100 pagini/lună), suport IT, acces gratuit in limita a 5 ore/lună la sala de sedință (flipchart, tabla magnetica si markere, telefon cu posibilitatea de organizare de teleconferinta, sprijin IT, internet/wi-fi), conexiune internet 100 Mbps – extern, 24/7 pază și acces controlat pe baza de card și supraveghere video. BONUS: Fiecare membru al centrelor primește gratuit cardul Flash Office - INSTANT OFFICE BENEFITS prin care are acces la servicii si produse cu un preț mai mic, printr-un sistem de reduceri între 10 și 20%
Ore de deschidere: 24/7 

 

DBH Serviced Office: rigurozitate, planificare, eficiență


Istoria spatiilor de co-working DBH Serviced Office merge până în 2012, când DBH Group deschide a patra locatie, un centru de birouri de 1200 mp in centrul Budapestei, in cadrul careia a fost infiintat „KoWerk Office”, un spatiu de 500 mp destinat inchirierii publice (de tip hub). KoWerk Office a devenit un centru important pentru startup-urile din Ungaria dar si pentru intreprinderile ce beneficiaza de un capital initial si un remarcabil potential de crestere.
DBH Group este prezent pe piața din România din 2012, prin divizia DBH Serviced Office, care activează pe trei etaje în zona Piața Victoriei din centrul Bucureștiului. Modelul de business al grupului DBH ce ofera un pachet de servicii customizate pentru intreprinderile mici si mijlocii, a castigat premiul I la competitia nationala „Premiile Europene pentru Initiativele Antreprenoriale” organizata de Comisia Europeana.
Compania plănuiește deschiderea unui nou sediu Serviced Offices în București.

Tip de clienți: Cei care lucreaza cu nimic mai mult decat un laptop si accesorii care incap intr-o servieta, cei care cred in socializare, cei carora le place libertatea, independenta si sunt adeptii relatiilor interumane, persoanele sociabile ce prefera sa lucreze in birouri complet echipate si doresc sa aiba acces la servicii profesionale chiar in centrul orasului, oamenii creativi care simt nevoia sa traiasca vibratia orasului aglomerat, sa faca parte dintr-un mediu de lucru inspirational si plin de idei, dar și aventurierii ce nu stiu ce va aduce ziua de maine. Solutiile de birouri DBH sunt de asemenea oferite si clientilor diviziilor partenere aflate in strainatate, intrucat DBH Group le poate facilita intrarea pe piata, oferindu-le suport in managementul proiectelor si sprijinul financiar necesar.
Suprafața totală (m2): 70 m2
Număr total desk-uri: 11
Numărul sălilor de ședințe: 2.
Preț per desk: 225 EUR
Servicii incluse: Servicii de receptie, curatenie, acces la internet, suport IT, posibilitatea utilizarii imprimantei, a telefonului si a faxului, posibilitatea utilizarii unei sali de sedinte, utilizarea bucatariei și a spatiilor comune, sistem securizat de acces prin intermediul unei cartele magnetice, acces permanent in cladire.
Ore de deschidere: 24/7 

 

TechHub, special pentru profesioniștii în tehnologie


TechHub este primul și cel mai mare spațiu de co-working dedicat exclusiv profesioniștilor în tehnologie. În acest moment TechHub este punctul de întâlnire pentru majoritatea comunităților de specialiști și antreprenori ce lucrează în tech, cum ar fi BucharestJS, Big Data, Fintech Camp, Codette, etc.
Ca noutate, compania a adăugat recent un nou tip de abonament care se adresează echipelor de 6 + persoane si au nevoie de un birou dedicat, făcând trecerea către zona birourilor individuale.

Tip de clienți: Specialiști și antreprenori care activează în tehnologie. TechHub Bucharest găzduiește atât startups de tehnologie care dezvoltă produse, cât și agenții care activează în zona de servicii IT. Câteva dintre startupurile care lucrează la TechHub sunt: Green Horse Games, Gloria Food, Appticles, Accelerole.
Suprafața totală (m2): 1800 m2
Număr total desk-uri: 200
Numărul sălilor de ședințe: 4
Preț per desk: 95EUR+TVA/pers/luna (fără desk dedicat), 150EUR+TVA/pers/luna (cu desk dedicat)
Servicii incluse: acces la evenimentele interne TechHub, acces la comunitatea globala TechHub si comunitatile locale de tech, internet, apa, cafea; rezidenții cu birou fix mai primesc un scaun, un locker și acces la săli de sedință ce pot fi rezervate online
Ore de deschidere: 09:00-18:00 (fără desk dedicat) și 24/7 (rezident, desk dedicat). Evenimentele publice se desfașoară, în general, după ora 18.

 

Nod makerspace, locul de joacă al creativilor


Nod makerspace este un „loc de joacă” care oferă acces pe bază de membership la spațiu, la comunitate și know-how, la o gamă largă de unelte și echipamente pentru fabricație digitală și prototipare rapidă.  Oricine are o idee, vrea să pună la punct o invenție sau să contruiască un prototip, găsește la Nod unelte și echipamente speciale, prea costisitoare pentru a fi achiziționate individual. 
Nod makerspace ocupă un spațiu industrial reconvertit, în clădirea fostei Fabrici de Bumbac, pe Splaiul Unirii 160, pe malul Dâmboviței. Configurația spațiului de 720mp este formată din 500 mp de open-space cu 16 studiouri private, pentru tinerii designeri aflați la început de drum, 100mp destinați atelierelor de bricolaj și design cu copii, și 150 mp de ateliere de prototipare, manufacturare și fabricație digitală: atelierul de lucru cu lemn și metal, camera pentru laser CNC. Spațiul comun de lucru este dotat cu o zonă de printare și plotare, cu o chicinetă integrată în mobilierul de expunere și depozitare, cu un spațiu de relaxare - masă de ping-pong si sistem VR, și cu o sală de meeting. În prezent, Nod makerspace își extinde spațiul până la 1000mp, cuprinzând o reconfigurare logistică a spațiilor tehnice și o zonă pentru întâlniri publice. 
Pe termen lung, coordonatorii proiectului și-au propus conversia sitului  in care funcționează (Fosta Industrie a Bumbacului) într-un cluster al industriilor creative. Dupa apariția Nod makerspace în 2015, zona a început să atragă o comunitate de tineri antreprenori, iar momentan găzduiește mai multe firme creative, spații de eveniemente și întâlniri, un restaurant cu rooftop, ateliere și hub-uri de lucru.
Urmatorul pas făcut după deschiderea Nod makerspace a fost extinderea funcțiunii de co-working și aducerea unui nou proiect inovator pentru România, și anume o Bibliotecă de Materiale. Acest plan ambițios s-a concretizat într-un spațiu de 1000 mp aflat în aceeași clădire cu Nod makerspace, ce tocmai a fost lansat pe 12 octombrie: MATER, prima bibliotecă de materiale din Sud-Estul Europei, și 300 mp de spatii de co-working adiacente. 

Tip de clienți: Profesionistii care lucrează în domenii creative, fie oamenii practici, care vor să-și realizeze ideile, proiectele și prototipurile - "makerii", fie cei care proiectează: arhitecți, designeri, scenografi, artiști, programatori, etc.

Suprafața totală (m2): Nod makerspace - 1000 m2 (spații de co-working și comune, birouri private și atelierele de producție) la etajul 2 al clădirii; zona de co-working MATER - 300 m2.
Număr total desk-uri: 60
Numărul sălilor de ședințe: 2
Preț per desk: De la 120 EUR până la 190 EUR/lună (în funcție de echipamentele incluse) + 40 EUR (pentru desk personal).
Servicii incluse: acces la toate spațiile comune și de relaxare (chicinetă, sala de meeting, sală de ping pong, sistem VR, lounge-room), avantajul de a fi parte din comunitatea offline și online, acces la Biblioteca de Materiale, receptie, wi-fi, preț preferential la evenimentele și cursurile organizate, servicii de curățenie și întreținere echipamente, toate utilitatile, în funcție de abonamentul ales, acces la diferite scule și echipamente de producție și prototipare, posibilitatea de acces la un studio cu program și facilitator special pentru copii (mini-nod).
Ore de deschidere: 24/7 

 

Seneca Anticafe, un loc pentru toate generațiile


Seneca este un spațiu deschis de co-working situat în zona parcului Kiseleff, care funcționează pe principiul unei cafenele... cu valoare adăugată. Un loc bun de întîlniri cu colegii de proiect, de căutat idei răsfoind cărți și reviste, de terminat materialul de prezentare pentru clienți sau... de învățat la mate. 
Pentru ca există un liceu in apropiere, elevii-clienți îi pot vedea pe adulți lucrând și practicând diferite profesii, iar adulții se vor încărca de energia lor!  Un lucru de fapt destul de rar, pentru ca inafara de industria serviciilor unde tinerii devin rapid consumatori, nu se intalnesc cu alti profesionisti din campul muncii. Faptul ca pot vedea designeri, avocati sau studenti la medicina lucrand sau studiind la Seneca, ar putea fi un lucru benefic pentru ei.
Seneca plănuiește deschiderea unui nou spatiu similar anticafeului, într-o locatie surpriză.

Tip de clienți: Liber profesionisti din diverse domenii. Nu este doar un hub al designerilor sau al profesionistilor din comunicare. Printre clienți se numără și ingineri IT, graphic si web designeri, dar si persoane care invata pentru barou, doctorat, rezidentiat sau chiar urmatoarea licenta de pilot comercial.
Suprafața totală (m2): 600 m2.
Număr total desk-uri: Aproximativ 70 de scaune/ tabureti/ fotolii cu acces la  mese, iar pe langa acestea amfiteatrul dispune si el de aproximativ 30 de locuri printre perne pufoase.
Numărul sălilor de ședințe: Nu există sali de sedinta propriu-zise. In schimb, fiecare zona din anticafe este de sine statatoare si delimitata - prin dispunerea mobilierului - de celelalte. De asemenea, exista o sala de intalniri pentru doua persoane, folosita indeosebi pentru sedintele pe skype.
Preț per desk: Nu există un tarif per desk. Singurul tarif este cel standard, de 8lei/ ora (cu maxim 5 ore platibile intr-o zi) și optiunea de abonamente. Acestea au valabilitate de 50 de zile, iar pachetele sunt de 10, 20 sau 30 zile care pot fi utilizate in intervalul de mai sus.
Servicii incluse: Orice musafir are acces la spatiul de lucru si la locul care ii place cel mai mult (ordinea este primul sosit / primul servit). Pe lângă echipamente precum printere, scannere, whiteboarduri/ flipcharturi, proiector și altele, musafirii au acces la un bufet cu ceaiuri, apa, fructe si legume proaspete, snackuri dulci si sarate. În plus se pot bucura de o bibliotecă si o librarie de peste 8000 de titluri unice, multe dintre ele fiind ultimele aparitii din domenii de interes precum dezvoltare personala, filosofie practica, stiinte si altele.
Ore de deschidere: 09:00 - 21:00

 

Impact Hub, destinația start-up-urilor


Impact Hub este de 5 ani locul în care oamenii, ideile și afacerile lor se întâlnesc, colaborează și cresc împreună. Este spațiul în care găsești o comunitate puternică de antreprenori, programe performante de accelerare, evenimente inovatoare și un spațiu creativ de co-working.
În prezent, Impact Hub este într-un moment de creștere important, relocând de curând spațiul din București pe o suprafață de aproape 3 ori mai mare decât cea precedentă. În acest context, echipa va continua programele precum Hubcelerator (programul de accelerare adresat startup-urilor într-o fază incipientă), a dezvoltat Startarium.Inc (un program hibdrid ce are atât componente de incubator cât si de accelerator), dar se pregătește să lanseze noi programe ce se vor adresa unor afaceri aflate în alte stadii decât cele abordate până în prezent.

Tip de clienți: Dacă ne uitam la toate tipurile de servicii pe care le oferă, putem spune ca se lucrează cu o comunitate extinsă de antreprenori, startup-uri, freelanceri, ONG-uri, dar și organizatori de evenimente. Impact Hub cultivă diversitatea profilului de membri astfel încât să varieze industriile din care aceștia fac parte, preum și experiența antreprenorială pe care ei o au. 
Suprafața totală (m2): 1600 m2 în București și 1200 m2 în Cluj-Napoca.
Număr total desk-uri: Specificul activității de co-working face ca numărul de desk-uri să nu fie neapărat definitoriu, ci numarul total de aproape 300 de membri în cele două locații din București și Cluj-Napoca.
Numărul sălilor de ședințe: 1 sală de meeting, 3 cabine de Skype și 3 săli de evenimente pentru fiecare dintre cele două locații.
Preț per desk: Abonamentele Impact Hub răspund unor nevoi variate de tipologii de lucru, ceea ce le face să aibă prețuri între 400 și 1100 lei cu tva inclus în funcție de numărul de zile de acces la spațiul de coworking incluse în abonament.
Servicii incluse: În prețul abonamentului, în funcție de tipul lui, pot fi incluse accesul în spațiu și la evenimente, sala de întâlniri, cabinele de Skype, apă, ceai și cafea, acces la alte hub-uri din lume, wi-fi și imprimantă, spațiu de depozitare și chiar opțiune pentru birou fix.
Ore de deschidere: 09:00 - 21:00, însă rezidenții au acces în spațiu 24/7.