Topul include extinderile si cererile noi, excluzand renegocierile. Datele sunt furnizate de compania de consultanta imobiliara Colliers International.

Charles de Gaulle Plaza - Suprafata tranzactionata in 2013: 9.800 mp. Printre chiriasi care au semnat anul acesta in cladire se numara Generali, Lafarge si Tenaris.

Bucharest Tower Center - Suprafata tranzactionata in 2013: 9.500 mp. Printre chiriasii care au semnat anul acesta se numara Cegeka sau E&Y.

North Gate - Suprafata tranzactionata in 2013: 5.500 mp. Renault si-a extins suprafata ocupata in cladire in acest an.

BOC - Suprafata tranzactionata in 2013: 5.000 mp. Honeywell si-a extins suprafata in cladirea BOC din cadrul complexului Upground.

Delea Veche 24 - Suprafata tranzactionata in 2013: 5.000 mp. Bitdefender a ales sa se mute in birourile Delea Veche24

Global City Business Park - Suprafata tranzactionata in 2013: 4.800 mp. Michelin este cel mai important chirias atras de cladirea Global City in acest an.

AFI Park - Suprafata tranzactionata in 2013: 4.700 mp. Endava si-a extins suprafata de birouri ocupata in AFI Park in acest an, iar alte companii din IT&C au inchiriat spatii.

Filipescu Office Building - Suprafata tranzactionata in 2013: 3.500 mp. Philip Morris a hotarat sa se mute in aceasta cladire.

Swan Office&Technology Park - Suprafata tranzactionata in 2013: 3.000 mp. Mercedes a ales sa isi mute sediul in Swan.

Floreasca Park - Suprafata tranzactionata in 2013: 3.000 mp. Basf s-a alaturat Oracle si a pre-inchiriat spatii de birouri in proiectul Floreasca Park.

"Cladirile cu amplasament foarte bun, in zone centrale, deservite de mijloace de transport in comun si mai ales de metrou, au ramas in continuare cele mai atractive pentru chiriasi. Nu este o intamplare faptul ca cele mai vizibile cladiri de birouri, precum Charles de Gaulle Plaza sau Bucharest Tower Center au fost alese drept sediu principal de catre companiile care cautau birouri reprezentative, ceea ce reconfirma atat prestigiul chiriasilor respectivi cat si pozitionarea lor ca angajatori in piata locala", spune Andreea Paun, associate director in departamentul de birouri al Colliers.

 

Au existat insa si chiriasi care au ales solutii orientate catre buget, in zone secundare, precum Est, Pipera sau Vest. "Chiar si in cazul in care s-au facut concesii la zona sau la lipsa transportului public, companiile au ales sa isi relocheze birourile in cele mai calitative cladiri din zona – Swan Office & Technology Park, North Gate sau Global City, din zona Pipera, si-au disputat “atentia” mai multor jucatori din sectorul automotive si tehnologie. AFI Park, din zona de Vest a orasului, a fost aleasa de cativa chiriasi importanti din domeniul IT&C drept cea mai potrivita solutie pentru a atrage forta de munca din campusurile Politehnicii si pentru numeroasele avantaje ale proiectului – vecinatatea centrului comercial, transport facil, calitatea si eficienta cladirii", a adaugat Andreea Paun. (sursa: wall-street.ro)