Pentru clădirile de birouri de clasa A, acesta ajunge la 7,1%, iar pentru cele de clasa B la 11,4 %. Cele mai scăzute grade de necoupare sunt înregistrate în piețele de vest și nord, 4,6 și respectiv 6,6%.

 „Această scădere a ratei de neocupare a fost generată de numărul limitat de proiecte livrate şi de creşterea susţinută de spaţii de birouri“, a spus Mihai Paduroiu, head of advisory & transaction services, office CBRE România.

Raportul CBRE arată de asemenea că 54% din suprafața totală închiriată în primele trei luni ale anului a fost reprezentată de cerere netă, fără a include renegocierile. La finalul primului trimestru al anului 2017, suprafața tranzacționată totală  a fost de 94.000 mp, reprezentând 23% din suprafața totală închiriată anul trecut. 

În primul trimestru al anului s-au livrat două proiecte de birouri de tip boutique cu o suprafaţă totală de 11.600 mp. Raportul CBRE mai arată că 20% din suprafaţa în construcţie estimată peste acest an şi pentru 2018 este în zona de centru a Capitalei. Cel mai mare proiect din zona de centru este Timpuri Noi Square, dezvoltat de Vastint. Până la sfârşitul anului 2018, urmează să se mai livreze proiectele Day Tower si Unirii View.

Chiria prime pentru spaţii de birouri în Bucureşti a rămas constantă la nivelul de 18,5 euro/ mp, mai indică cifrele prelucrate de CBRE. Stocul modern de spaţii de birouri este estimat la 2,65 milioane mp, din care 44% sunt spaţii de birouri de clasa A. Estimarile CBRE sunt că anul viitor se vor mai livra aproximativ 300.000 mp.

”Estimările CBRE indică faptul că, până la sfârşitul anului se vor mai livra aproximativ 140.000 mp. Cele mai multe tranzacţii din acest trimestru s-au realizat în zonele Nord şi Pipera, peste 69.000 mp iar 64% din cererea totală a fost tranzacţionată în clădiri de clasa A”, se arată în raport.  (sursa: zf.ro)