„Suntem foarte bucuroși să vedem că interesul investitorilor români pentru segmentul de birouri este pe un trend de creștere rapidă. Suntem mândri că am lucrat la peste 50% din cele mai importante tranzacții de investment din acest an. Echipa noastră de investment este acum coerentă, experimentată și și-a extins capacitățile”, a declarat Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties, CBRE România.

CBRE a fost singurul agent implicat în această tranzacție și a acționat în calitate de consultant financiar și imobiliar exclusiv al CA Immo. CBRE a fost selectat de către vânzător pe baza expertizei și abilităților echipei sale locale și internaționale de investment.

Această tranzacție face parte din pipeline-ul record de tranzacții al CBRE România pentru 2022, un pipeline cu o valoare de peste 1 miliard de euro și active din toate segmentele imobiliare comerciale. În ciuda numeroaselor provocări cu care se confruntă industria imobiliară locală, piața românească rămâne foarte solidă, iar interesul investitorilor internaționali, regionali și locali se menține la un nivel constant.

„Aceasta este ce mai mare tranzacție imobiliară realizată vreodată în România, fiind și cea mai mare investiție realizată de o companie 100% românească. Portofoliul CA Immo, pe care l-am reprezentat cu servicii complete, este unul extrem de solid, creat și perfecționat în peste 20 de ani. Portofoliul are un mix impecabil de chiriași internaționali și naționali, clădiri cu o locație strategică și o rată de retenție excepțională. Este mai mult decât o tranzacție record, este un moment definitoriu în istoria pieței imobiliare din România”, a adăugat Laura Dumea-Bencze, Director Investment Properties, CBRE România.

Portofoliul din România al CA Immo este compus din șapte clădiri de birouri care beneficiază de o rată de ocupare excelentă, toate situate în zone principale ale Bucureștiului, cu o suprafață totală închiriabilă (GLA) de aproximativ 165.000 mp: Bucharest Business Park (26.700 mp), Campus 6.1 (22.700 mp),  Europe House (16.400 mp), Opera Center I (11.900 mp), Opera Center II (3.500 mp), Orhideea Towers (37.000 mp), Riverplace (47.000 mp).

CA Immo, listat la bursa din Austria, este unul dintre cei mai importanți proprietari imobiliari de pe piața locală și a vândut întregul portofoliu de active imobiliare din România ca parte a procesului continuu de rotație a capitalului. Portofoliul românesc este un exemplu clar al strategiei CA Immo: expunere concentrată în locații CBD consacrate și subpiețe emergente, care atrage chiriași din mai multe sectoare pentru a crea sinergii de portofoliu și a construi un avantaj competitiv.

În primele nouă luni ale anului 2022, pe piața de investiții din România au fost încheiate tranzacții cu un volum total de 650 mil. euro, cu 16% mai mult față de aceeași perioadă din 2021, potrivit celor mai recente date de la CBRE Research. Se estimează că până la sfârșitul anului 2022, volumul total al tranzacțiilor va ajunge la 1,2 mld EUR, cu aproximativ 30% mai mult decât anul trecut.