Soravia România a finalizat procesul de reconversie a hotelului Starlight Suits în spaţii de birouri, în urma unei investiţii de circa 1,5 milioane de euro, a anunţat compania. Cele 70 de camere a fostului hotel, deshis în 2009, au fost transformate în 5.500 mp de spaţii de birouri - Metropolis Bravo, care se regăsesc în cadrul clădirii Metropolis Center din zona Dorobanţi, deţinută tot de Soravia.

 

Complexul multi-funcţional Metropolis Center, închiriat în proporţie de 95-100%, are o suprafaţă închiriabilă de 19.000 mp, din care 11.000 mp sunt spaţii de birouri de clasa A, iar 5.500 mp sunt noile spaţii de birouri de clasa B+, la care se adaugă zona de retail şi restaurante.

 

35% din suprafaţa de birouri din corpul Metropolis Bravo este deja închiriată, iar chiria este cu 25% mai mică faţă de preţul zonei. 

 

"Când am început construcţia hotelului, stocul de spaţii hoteliere din Bucureşti era mic, iar apoi toată lumea a avut ideea să deschidă hoteluri. Când a venit criza, bugetul pentru călătorii s-a redus. Nu era ca şi cum hotelul nu era bine condus, aveam profit, dar decizia a fost una de ordin economic. A trebuit să ne adaptăm. Suntem deja în negocieri avansate pentru încă 20-30% din spaţiile noi şi cred că până la sfârşitul acestui an majoritatea spaţiilor vor fi închiriate", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, Lorenz Tragatschnig, managing director al Soravia România.

 

Dezvoltatorul mai deţine un teren de 7.700 mp pe Şoseaua Mihai Bravu, acolo unde planurile iniţiale erau de a ridica o clădire de birouri. Terenul a fost scos la vânzare pentru suma de 3,45 milioane de euro, adică 450 de euro/mp.

 

"Am avut oferte acum patru-cinci ani, de la divizia de imobiliare a grupului Generalli, care a vrut să cumpere terenul, dar am refuzat. Zona Mihai Bravu nu se dezvoltă aşa bine, iar coeficientul de utilizare al terenului (CUT) este de 4", a declarat Hanno Soravia, care a fondat compania împreună cu fratele său, Erwin Soravia.

 

Oficialii companiei au mai anunţat că au planuri de investiţii de 80 de milioane de euro pe piaţa românească pentru următorii ani. Primul proiect care va prinde contur în câteva săptămâni este cel al unei clădiri de birouri, care va avea o suprafaţă închiriabilă similară cu cea din Metropolis Center.

 

"În câteva săptămâni vă putem oferi mai multe detalii. Suntem în negocieri pentru achiziţia unui teren de 2.000 mp în Bucureşti, pentru o nouă clădire de birouri. Problema pentru moment e finanţarea. La o clădire de birouri de 50-60 de milioane de euro ai nevoie de un grad de pre-închiriere de 100%. Acum discutăm procentul. Suntem dispuţi să venim cu fonduri proprii în proporţie de 30-40% şi să începem lucrările la un grad de pre-închiriere de 40-50%", a mai declarat Hanno Soravia.

 

Compania mai deţine un teren de 26 de hectare între proiectul rezidenţial Cosmpolis şi autostradă, însă lucrările la proiectul de pe acest teren vor fi demarate de-abia peste doi-trei ani, când va fi finalizată şi secţiunea dintre Autostrada Bucureşti-Ploieşti şi Şoseaua de Centură.

 

"Este vorba de un proiect de retail, de tip şi lucrăm la un PUZ (plan urbanistic zonal). Pentru a dezvolta un proiect ai nevoie de o ancoră pentru a obţine finanţare", a declarat Muler Onofrei.

 

Compania austriacă are în plan crearea unui fond care să atragă 150- 200 de milioane de euro de la investitori pentru achziţionarea unor active toxice din Bucureşti, Belgrad şi Bratislava. (sursa: economica.net)