Indicele care măsoară percepția analiștilor asupra economiei românești a coborât cu 13,3 puncte în februarie, cel mai abrupt declin dintre statele din Europa Centrală și de Est, până la nivelul de 18,2 puncte. În pofida declinului, România s-a menținut pe poziția a treia în clasamentul din regiune, după Croația (26,9 puncte, în scădere cu 11,7 puncte față de ianuarie) și Austria (26,4 puncte, scădere de 8,9 puncte).

 

Pe de altă parte, experții financiari sunt mai optimiști în privința stării actuale a economiei românești decât în luna ianuarie. Indicele pentru România a urcat cu 10,9 puncte în februarie, la 28,5 puncte, înregistrând cel mai rapid avans din regiune.

 

Regiunea Europa Centrală și de Est include, în sondajul ZEW, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Turcia.

 

La nivelul regiunii, indicele așteptărilor economice pentru următoarele șase luni a coborât cu 14,5 puncte, la minus 9,6 puncte, în timp ce percepția analiștilor asupra economiei actuale s-a îmbunătățit ușor, de la minus 5,2 puncte în ianuarie la minus 4,8 puncte.

 

La studiul efectuat în intervalul 1-16 februarie au participat 51 de analiști, dintre care 9 din Turcia. (profit.ro)