Complexul, denumit Skyline Belgrade, va avea o suprafaţă de 68.000 mp, iar construcţia sa va da un impuls industriei locale, a declarat Mali. Proiectul va include o zonă rezidenţială de 34.000 mp, un mall de 30.000 mp şi spaţii comerciale adiţionale de 4.000 mp. Construcţia va începe în august sau septembrie şi va dura 4-5 ani, potrivit Radio Televizija Srbije (RTS).

Anunţul vine la scurt timp după ce AFI Europe a demarat construcţia unui alt proiect mixt, cu mall şi birouri, în Braşov. Dezvoltatorul tocmai a semnat un contract de închiriere cu cei de la Carrefour, care vor ocupa 15% din mall.

Skyline Belgrade implică ridicarea a trei turnuri, dintre care două de locuinţe, şi o parcare subterană pentru 900 de maşini, potrivit arhitectului Ali Mur, citat de RTS.

Proiectul este situat pe bulevardul Knjaz Milos din centrul Belgradului, pe un teren cumpărat anul trecut de AFI Europe pentru 12 mil. euro.

În 2008, terenul a fost cumpărat cu 28 mil. euro de Plaza Centers, care deţine în România celebrul proiect Casa Radio din Bucureşti. Fostul proprietar intenţiona să ridice aici un hotel şi un mall în decembrie 2010, dar nu a primit autorizaţie de construire.

AFI Europe a mai fost implicată în proiect imobiliare în capitala Serbiei. Investitorul a dezvoltat centrul comercial multifuncţional Airport City Belgrade şi complexul rezidenţial Central Garden.

Israelienii de la AFI Europe sunt autorii celui mai scump complex imobiliar realizat în România, o performanţă greu de egalat. Aceştia au investit peste 430 mil. euro în construcţia celui mai mare mall din ţară şi a cinci clădiri de birouri care flanchează centrul comercial AFI Palace Cotroceni. Între timp, valoarea de piaţă a proiectului a crescut la circa 630 mil. euro, dar creditele care îl însoţesc sunt uimitoare. Cele patru împrumuturi pe care investitorul le-a accesat pentru a ridica ansamblul imobiliar depăşesc 300 mil. euro. După ce a închiriat aproape integral birourile, AFI Europe se pregăteşte acum să încheie cea mai mare tranzacţie imobiliară cu clădiri de birouri înregistrată vreodată de piaţa locală. Compania a semnat vara trecută o scrisoare de intenţie pentru vânzarea birourilor de lângă AFI Palace Cotroceni cu fraţii Pavăl, proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman, şi ar putea obţine de pe urma lor peste 150 mil. euro. (sursa: capital.ro)