Cele mai mici costuri pe metru pătrat cu aerul condiţionat pe timp de vară o au clădirile verzi, iar cele mai mari vilele vechi.

 

În 2015, răcirea birourilor pentru angajaţi în lunile de caniculă costă între 120 euro/lună, la un spaţiu de 100 mp, situat într-o vilă, până la 9.000 - 12.000 euro/lună, la un spațiu de birouri de 10.000 mp, situat într-o clădire de birouri de clasă A.

 

Confortul oferit de o soluție de climatizare este un aspect important și evaluat în primul rând din punct de vedere al libertății utilizatorului. Primele sisteme centralizate de climatizare ofereau în anii 1990-2000 aer cald sau rece doar alternativ (aer cald în sezonul rece, respectiv aer rece în sezonul cald), așa numitul sistem de climatizare cu 2 țevi (2 pipes system). Astăzi însă, acest sistem este considerat mai puțin performant, fiind întâlnit doar în clșdirile clasă B si C. Și asta pentru că el limitează utilizatorul în exploatare, mai exact, nu permite angajaților ce au temperaturi diferite de confort (ca de exemplu cei provenind din țări diferite, numeroși în rândul multinaționalelor), să aibă atât opțiunea răcirii, cât și a încălzirii într-un anumit moment. Disconfortul angajaților este mai ridicat în timpul anotimpurile de trecere (primăvara și toamnă), când vremea este mai fluctuantă, iar trecerea de la cald la rece sau viceversa, se realizează la un moment ales de proprietarul clădirii.

 

Generația de sisteme de climatizare ce a urmat, respectiv cele cu 4 țevi (4 pipes system), prezente în special în clădiri de clasă A (și uneori și B+ ), aduce un semnificativ plus de valoare companiilor chiriașe. Acest lucru se datorează faptului că sistemul "4 pipes" oferă utilizatorilor libertatea de a utiliza simultan aer cald și aer rece într-o clădire. Într-o astfel de clădire, angajații din birourile situate pe fațada nordică a clădirii pot utiliza funcția de încălzire a spațiului (într-un anotimp de trecere de exemplu), în timp ce personalul din proximitatea fațadei sudice poate folosi, în același moment, funcția de încălzire. Cu o astfel de libertate sporită, percepțiile subiective asupra temperaturii de confort sunt mult mai ușor de soluționat.

 

Noile tehnologii în materie de răcire a aerului din spaţiile de birouri prevăd atât un consum redus de energie, cât şi sporirea confortului în spațiul de lucru. Aceasta sporire presupune si faptul ca circulaţia aerului rece sa se face în mod cât mai natural, să nu afecteze sănătatea angajaţilor. Altfel spus, niciunui angajat să "nu-i bată aerul condiţionat în cap", ci această să fie disipat cât mai bine şi temperatura să fie reglată pe cât posibil de fiecare chiriaş în parte.

 

Sky Tower, cel mai înalt turn de birouri din România din acest moment, asigură un confort termic sporit, aducand pe piata de birouri din Romania drept o premiera, folosirea sistemului "chilled beam". În Sky Tower şi consumul de energie este redus, dovadă fiind certificarea primită de la două instituţii de specialitate, LEED şi OGNI, iar sistemul de climatizare este proiectat la densitatea maximă de partiţionare a spaţiului şi nu la cea minimă. Un alt atu al cladirii este 100% aport de aer proaspăt, indiferent de numărul de partiții. Practic, in Sky Tower a fost luat în calcul scenariul de partiţionare a spaţiului pe cel mai mic modul posibil, crearea de camere de aproximativ 15-17 mp şi echiparea cu unităţi de aport şi extragere aer pentru fiecare.

 

Hermes Business Campus, un alt complex verde de birouri, certificat BREEAM folosește o tehnologie inovatoare în domeniul HVAC și anume disiparea aerului rece prin sistemul "active ceiling". Există trei avantaje majore ale acestui sistem de disipare a aerului rece : (1) este distribuit uniform in spațiul de birouri, deci ajută / conferă o mare modularitate a spațiului și diminuează costurile de fit-aut. (2) este mai eficient din punct de vedere al consumului de electricitate, întrucât elimină necesitatea dispozitivelor/motoarelor de împingere a aerului din sistemele tradiționale de aer condiționat și (3) poate cel mai important aspect îl reprezintă disiparea naturală a aerului rece, a cărui tendință naturală este de a cobori, in timp ce aerul cald (poziționat în unități de pardoseală), are tendința de a se ridica.

 

Green Court Bucharest, ansamblul de birouri de 52.000 mp de spaţii închiriabile construit de Skanska va fi certificat LEED Gold şi va avea un sistem de aer condiţionat cu ventiloconvectoare şi control individual al temperaturii.

 

Astfel, managementul clădirilor de birouri se va face printr-o platformă integrată SBO (StruxureWare Building Operation) care va permite accesul prin internet atât a proprietarilor, firmei de mentenanţă, cât şi al chiriaşilor, care vor putea să intre pe o pagină personalizată şi să modifice singuri temperatura de confort din zona birourilor şi vor vedea temperatura măsurată în momentul respectiv sau pot schimba turaţia ventilatorului din ventilo-convector.

 

În unele contracte de închiriere este prevăzută inclusiv temperatura medie pe timp de vară în incinta spaţiilor de lucru, de birouri, dar de multe ori ea este lăsată la atitudinea chiriaşilor.

 

Temperatura medie la birou este de regulă de 24 grade Celsius, dar există şi excepţii, date de cultura organizaţională a fiecărei companii.

 

Astfel, la companiile germane se practică şi o temperatură medie de 19 grade Celsius, în timp ce la companiile cu management din rândul ţărilor meditaraneene temperatura medie la birou poate fi şi de 26 grade Celsius. (sursa: bursa.ro)