În 2015, firmele de pe segmentul companiilor medii, care au între 25 și 60 angajați au închiriat spații cu suprafețe cuprinse între 300 și 700 mp, în București, cele mai multe orientându-se spre centre de afaceri din zone centrale și semicentrale precum Grozăvești, Romană, Unirii, Maria Rosetti, 1 Mai și Floreasca.

 

„Companiile de talie medie cu care am lucrat noi la începutul acestui an caută spaţii de birouri de calitate situate în special în centre de afaceri, aflate aproape de metrou. Au în general bugete cuprinse între 9 şi 11 euro pe metru pătrat şi doresc să găsească proprietari care să le înţeleagă nevoile de flexibilitate a spaţiului deoarece se aşteaptă ca în următorii 2-3 ani să existe o expansiune a business-ului şi de aceea apreciază posibilităţile de extindere existente în clădire”, afirmă Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting.

 

În rândul companiilor de talie medie care au închiriat spații de birouri în primele patru luni din 2015 se numără firme cărora le-a crescus numărul angajaților și s-au mutat în spații mai mari, dar și firme care sunt la început de drum, înființate în acest an.

 

Printre chiriașii de acest tip care și-au găsit spații de birouri prin intermediul ESOP se numără Weloweb, care a tranzacționat 650 mp în zona Romană,  Bion Advence Suport, care a contractat 446 mp într-o clădire de birouri din zona Grozăvești, Simartis Telecom, care a tranzacționat 396 mp într-o clădire de birouri din zona Romană, Computas Development Center cu o suprafață de 372,3 mp într-un centru de afaceri din zona Floreasca, Flash Office Solutions, cu 393 mp într-o clădire din zona Maria Rosetti și Bleidinger cu 327 mp, într-o clădire de birouri din zona 1 Mai.

 

Chiriile negociate de companiile de talie medie care au tranzacționat spații de birouri cu suprafețe cuprinse între 300 și 700 mp se situează de regulă între 9 euro/mp/lună și 14 euro/mp/lună, în funcție de amplasament și calitatea clădirii.

 

În ceea ce privește caracteristicile spațiilor de birouri alese, majoritatea se află în clădiri situate în zone centrale și semicentrale, Grozăvești, Romană, Unirii, Maria Rosetti, 1 Mai și Floreasca, apropiate de zonele universitare în principal, cu stații de metrou în apropiere, acces ușor către toate zonele Capitalei și cu facilități multiple pentru angajați: restaurante, magazine și mijloace de petrecere a timpului liber.

 

În ceea ce privește domeniile de activitate, domină companiile IT&C sau cele de servicii profesionale.

In primele trei luni din 2015, IMM-urile au realizat un număr de 44 de tranzacții cu spații de birouri cu suprafețe de până în 700 mp, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din numărul total de tranzacții de birouri analizate de ESOP. (Sursa: Esop)