Dintre acestea au fost 116 clădiri certificate BREEAM și 12 clădiri certificate LEED, arată un studiu al companiei ADP Green Building, care oferă servicii de consultanță și certificare a clădirilor verzi. Cele mai multe clădiri certificate sunt industriale (57), urmate de cele de retail (43 de magazine, parcuri comerciale sau mall-uri) și birouri (19).

Pentru al patrulea an consecutiv, dezvoltatorul de parcuri logistice și industriale CTP obține cel mai mare număr de certificări: 43. Compania și-a reînnoit, pe lângă cele nouă clădiri noi, certificatele BREEAM In-Use pentru 34 de clădiri certificate anterior, ajungând la 108 clădiri certificate. Cele 108 clădiri certificate reprezintă peste 25% din totalul de clădiri certificate BREEAM în România. 


Retailerul Penny a mai obținut 18 certificări pentru magazinele din cadrul rețelei în anul 2023, ajungând la 39 de clădiri certificate BREEAM. Proprietarii de clădiri comerciale NEPI Rockcastle și Globalworth au obținut, fiecare, câte nouă certificări BREEAM sau LEED, arată studiul.

Pe lângă proprietățile private, în 2023, ADP Green Building a avut și proiecte publice. Compania a finalizat pre-certificarea Spitalului de Pediatrie din Cluj-Napoca, reabilitarea Castelului Teleki, din Comlod, monument de arhitectură clasa A, proiecte gestionate de Consiliile Județene din Bistrița și Cluj. „De asemenea, avem alte proiecte în curs de certificare pentru Universitatea Politehnică din București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Consiliul Județean Timiș. Am fost plăcut impresionat că au apărut licitații în care până la 10% din punctaj să depindă de nivelul de certificare BREEAM/LEED asumat de ofertanți”, a declarat Adrian Pop, managerul general al ADP green building.

Compania a finalizat în 2023 un număr de 85 certificări BREEAM, echivalentul a 1.380.000 de mp, reprezentând aproape 60% din totalul certificărilor BREEAM/LEED/WELL încheiate în 2023 în România. Tot anul trecut, ADP green building și-a extins activitatea în Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovacia și Cehia.