Patru factori cheie vor avea un rol major în modelarea viitorului cererii de birou atât pe termen scurt cât și pe termen lung:

Tele-munca
Există avantaje clare ale angajaților pentru a lucra de acasă, nu în ultimul rând printre ele este „fără navetă” și orele flexibile. Cu toate acestea, pentru multe persoane, aranjamentele lor de locuit fac din munca de acasă o alegere mai puțin optimă, cu spațiul limitat, lipsa de confidențialitate și / sau mai multe distrageri. În plus, angajații ratează interacțiunea socială pe care o aduce viața la birou. Menținerea productivității departe de birou pe termen lung este, de asemenea, încă neverificată și este probabil să fie stimulată de interacțiunea periodică cu biroul. Flexibilitatea va fi esențială pentru satisfacția angajaților, iar echilibrul între birou și munca la distanță se va baza în jurul nevoilor individuale.

Proiectarea spațiilor de birouri
Nu există nici o îndoială că pandemia de COVID-19 va accelera unele schimbări în designul de birouri. Cea mai evidentă este densitatea ocupațională. Tendința ascendentă s-a transformat brusc pe măsură ce se respectă distanțarea socială. Cu toate acestea, odată ce un vaccin sau un tratament eficient este disponibil, este probabil să existe o revenire către densitățile înregistrate înainte de COVID-19, dar nu până la capăt, întrucât sănătatea și bunăstarea vor rămâne de maximă importanță pentru ocupanți. O concentrare mai mare asupra spațiilor care accentuează interacțiunea față în față este posibilă, deoarece spațiul de birou este reproiectat.

Tehnologie
Tehnologia este puțin probabil să aibă singură un impact semnificativ asupra cererii generale de leasing. Pe termen scurt, adoptarea noilor tehnologii va facilita atât munca la distanță, cât și asigurarea bunăstării și eficienței lucrătorilor la întoarcerea lor în clădirile de birouri. Pe termen lung, se preconizează că cererea ocupanților va gravita către clădirile de birouri inteligente, ce reflectă capacitatea lor de a sprijini inițiativele de mediu, durabilitate, sănătate ale companiilor. Prin urmare, pare să fie probabilă reducerea cererii de active de calitate inferioară pe termen lung.

Modele de navetă
Lipsa navetei este cel mai citat beneficiu de a lucra de acasă și este unul dintre domeniile care provoacă cea mai mare preocupare cu privire la reîntoarcearea la birou - în special în acele orașe care depind foarte mult de transportul public. O reintrare mai lentă este probabilă în multe dintre aceste orașe. Unele orașe susțin beneficiile bicicletei sau ale mersului pe jos. Pe termen lung, se estimează că interacțiunea față în față (atât internă, cât și externă) va gravita spre centrele urbane situate central și foarte amenajate. Acești factori vor susține cererea și valoarea piețelor urbane, deservite de tranzit pe termen lung.

Piesa finală a puzzle-ului este locul în care se va concentra cererea de birouri - tiparele spațiale ale cererii de birou.  Atracțiile inerente ale orașelor în ceea ce privește oportunitățile economice, conexiunile sociale și oferta de calitate a vieții sunt susceptibile să prevaleze, în ciuda preocupărilor pe termen scurt în ceea ce privește distanțarea socială. Forțele care deja transformau orașele noastre înainte de COVID-19 vor continua să schimbe și să stimuleze cererea de birou - digitalizarea și automatizarea, Orașul responsabil și globalizarea. (Sursa: JLL)