Cum piata constructiilor a inceput sa isi revina dupa criza care a pus lacatul pe multe dezvoltari, astazi segmentul birourilor se afla pe val, marii dezvoltatori simtind climatul favorabil si demarand proiecte in marile orase ale tarii.

 

Globalworth, dezvoltator imobiliar detinut de catre omul de afaceri Ioannis Papalekas, detine in momentul de fata cea mai mare suprafata de birouri din Romania. Cu peste 210.000 mp, Globalworth detine 7 proiecte importante la nivel local si are in dezvoltare alte trei, cu o suprafata totala care se ridica la circa 150.000 mp. Dupa finalizarea celor trei proiecte aflate in dezvoltare – Bucharest One, Gara Herastrau si Globalworth Campus – suprafata totala de birouri detinuta de Ioannis Papalekas va depasi 350.000 mp si o valoare de piata de peste 500 de milioane de euro.

 

Pe locul secund in top se afla austriecii de la Immofinanz, companie care a dezvoltat nu mai putin de 8 spatii de birouri la nivel local si pregateste dezvoltarea a inca 20.000 mp intr-o prima faza, a proiectului Metroffice. Dupa finalizarea fazei I a proiectului Metroffice, stocul de birouri disponbil la nivel local al austriecilor va depasi 200.000 mp.

 

Podiumul celor mai mari proprietari de birouri din Romania este completat de Genesis Development, companie detinuta de catre omul de afaceri Liviu Tudor, care, cu un stoc existent de 150.000 mp, planuieste sa dezvolte proiectele Novo Park si West Gate cu inca 30.000 mp.

 

Cu exceptia Raiffeisen Property Holding International, a israelienilor de la AFI care au finalizat la inceputul acestui an birourile AFI Park 4 si 5, a GLL si Global Finance, toti ceilalti proprietari si dezvoltatori de proiecte de birouri au in plan noi dezvoltari la nivel local, spatiile de business urmand sa se ridice la o suprafata care depaseste 370.000 mp.

 

Potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara JLL, livrarile de spatii noi de birouri au totalizat anul trecut 62.425 metri patrati, la jumatatea nivelului inregistrat in 2014, iar estimarile pentru acest an vizeaza finalizarea a peste 360.000 metri patrati, a doua cea mai mare valoare inregistrata vreodata in Bucuresti (dupa 2009 atunci cand au fost livrate proiecte totalizand 375.000 metri patrati).

 

Cea mai mare suprafata de birouri noi va fi construita in Floreasca - Barbu Vacarescu si Dimitrie Pompeiu - peste jumatate din totalul programat pentru acest an.

Stocul total s-a situat la finele anului trecut la 2,3 milioane de metri patrati, astfel ca in 2016 pe piata vor exista 2,65 milioane de metri patrati. (sursa: wall-street.ro)