Pe piaţa de birouri, suprafaţa închiriată în primele nouă luni a depăşit nivelul consemnat în întreg anul trecut, peste 45% din volumul tranzacţionat fiind cerere nouă. 

"Companiile au închiriat în primele nouă luni ale anului spaţii de birouri în Bucureşti pentru cel puţin 11.000 de noi locuri de muncă, în condiţiile în care aproape 110.000 de metri pătraţi din cererea totală reprezintă contracte noi. Astfel, cererea nouă cumulează aproape 45% din suprafaţa de birouri tranzacţionată în intervalul analizat, care a totalizat 250.000 metri pătraţi. Restul tranzacţiilor reprezintă renegocieri, reînnoiri de contracte şi relocări", a precizat Andrei Drosu, research consultant JLL România.

Cererea din Bucureşti a fost generată în continuare de firmele din domeniul IT şi BPO/SSC (business process outsourcing/shared service center - n.r.), care au realizat peste o treime din volumul total al tranzacţiilor de închiriere, acestea fiind urmate de companii din domeniul bancar şi de servicii financiare şi de companiile de servicii profesionale. 

Zona de Centru-Vest a atras puţin peste 25% din cerere, în timp ce zonele Floreasca - Barbu Văcărescu şi Dimitrie Pompeiu au atras împreună circa o treime din tranzacţii, iar cea de Nord şi Centru Nord, aproximativ 15%. 

Dezvoltatorii au finalizat în perioada ianuarie-septembrie proiecte totalizând 221.000 mp, stocul ajungând la 2,5 milioane mp. 

În condiţiile în care oferta nouă a fost parţial preînchiriată, iar cererea a depăşit suprafaţa de birouri livrată pe piaţă, rata de neocupare în T3 2016 la 12,9%, cu 20% sub nivelul din T3 2015. 

Este de aşteptat ca rata de neocupare să crească până la sfârşitul anului şi în prima parte a anului 2017 din cauza nivelului ridicat de proiecte dezvoltate speculativ planificate. Până la sfârşitul anului, dezvoltatorii au anunţat că vor finaliza alţi 77.500 mp. 

Şi pe piaţa industrială şi logistică cererea din primele nouă luni a atins deja nivelul consemnat în întregul an trecut, respectiv aproape 310.000 mp, din care peste 60% este cerere nouă (200.000 mp). Conform studiului JLL România, renegocierile şi reînnoirile de contracte au cumulat 110.000 mp de spaţii industriale şi logistice. 

Circa 65% din cererea totală a vizat Bucureştiul, în condiţiile în care firmele de retail şi de logistică au fost cele mai active în acest an. Alte tranzacţii s-au semnat în Timişoara (15% din cerere), şi în Brăila, Deva, Cluj-Napoca, Reşiţa. 

"Pentru acest an estimăm că suprafaţa de spaţii logistice şi industrial închiriată va depăşi 350.000 metri pătraţi, o suprafaţă record, cea mai mare înregistrată vreodată în România într-un an. Cererea susţinută din ultimii ani, peste 1,7 milioane de metri pătraţi închiriaţi în ultimii cinci ani şi jumătate, încurajează dezvoltatorii să continue investiţiile. Circa 275.000 mp de spaţii industriale şi logistice au fost livrate în primele nouă luni ale anului 2016, din care 58%, respectiv 159.000 mp în Bucureşti', a spus Andrei Drosu.

Stocul la finele lunii septembrie era de 2,5 milioane mp, din care 1,1 milioane mp, în Bucureşti. Alţi 71.000 mp de spaţii industriale sunt anunţaţi că vor fi livraţi pentru acest an, atât proiecte noi, cât şi extensii ale celor existente. Rata de neocupare este de circa 5% în Bucureşti şi de sub 10% în afara Capitalei. (sursa: capital.ro)