Acest fond de investitii imobiliare listat la bursa a fost creat in decembrie 2016, la paritate egala intre Bankinter si Sonae Sierra, unde 50% din fonduri sunt detinute de Sonae si 50% de Grosvenor. In prima luna de la lansare, cele doua companii au reusit sa duca la bun sfarsit implementarea fondului Socimi (acronimul din spaniola pentru Fond de investitii Imobiliare) precum si listarea sa la bursa MAB.

ORES Socimi a intrat pe aceasta piata dupa ce a reusit in timp record, tot in Decembrie 2016, o crestere de capital de 196,6 milioane euro, capital subscris mai ales de catre clientii de private banking ai Grupului Bankinter. Dupa aceasta marire de capital, clientii Bankinter au ajuns sa detina un portofoliu de 86% din Socimi, Bankinter Group, 10%, si Sonae Sierra, 3,75%.


Investitia minima propusa clientilor bancii pentru a putea accesa fondul a fost de 250.000 euro, cu conditia ca aceasta suma sa reprezinte mai putin de 10% din activele financiare a clientului.

Obiectivul final al fondului Socimi este de a detine active evaluate la 400 milioane euro, adica dublul sumei colectate prin marirea de capital.

ORES Socimi va investi in active imobiliare comerciale, nu in active rezidentiale, care se bucura de un amplasament favorizat, din principalele orase din Spania si Portugalia. Aproximativ 65% dintre active vor fi amplasate in Spania, iar restul in Portugalia.

Investitiile principale vor avea in vedere supermarketurile si hipermarketurile, parcurile de retail, magazinele de retail din zonele urbane centrale, pe langa asa numitele unitati de sine statatoare, cu alte cuvinte active individuale inchiriate pe termen lung unor chiriasi solvabili. Portofoliul nu va include centre comerciale.

Strategia de investitii si de administrare se va baza pe politicile standard de prudenta si rigoare atat pentru Bankinter Group, cat si pentru Sonae Sierra. Aceasta din urma se va ocupa de administrarea proprietatii la nivelul activelor si de managementul administrativ al companiei.

Bankinter este banca cea mai profitabila din sistemul bancar spaniol si una dintre cele mai solvente. Cu un volum de active in valoare de 67.000 milioane euro, este cea de-a saptea banca ca marime de pe piata spaniola. (sursa: wall-street.ro)