Potrivit Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat până la 0,1% în luna octombrie, de la minus 0,1% în septembrie, în timp ce în Uniunea Europeană rata anuală a inflaţiei s-a situat luna trecută la 0%, de la minus 0,1% în septembrie.

 

Ţările cu cea mai mare rată anuală a inflaţiei au fost Malta (1,6%), Belgia (1,2%), Suedia (0,9%), Austria şi Portugalia (ambele cu 0,4%). În schimb, cele mai scăzute rate anuale au fost înregistrate în Cipru (minus 1,8%), România (minus 1,4%), Bulgaria (minus 1,2%), Slovenia (minus 1,1%) şi Spania (minus 0,9%).

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflaţiei a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,68 puncte procentuale) şi a combustibilului pentru încălzire (minus 0,22 puncte procentuale), iar cel semnificativ impact pozitiv asupra creşterii preţurilor a fost din partea legumelor (0,14 puncte procentuale), restaurantelor şi cafenelelor (0,10 puncte procentuale) şi fructelor (0,07 puncte procentuale). (sursa: capital.ro)