Rata inflatiei in zona euro este sub tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere, de doua procente.

Cele mai scazute rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat, luna trecuta, in Grecia (0,3%), Letonia si Polonia (ambele cu 0,2%), iar cele mai ridicate au fost in Romania (4,5%), Estonia (4,1%) si Olanda (3,2%).

In iunie, comparativ cu luna precedenta, rata anuala a inflatiei a crescut in 18 state membre din UE, a scazut in sase tari membre si a ramas stabila in doua.

Cea mai redusa crestere medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni s-a inregistrat in Grecia (0,2%), Suedia (0,7%) si Letonia (1,1%) iar cea mai ridicata in Romania (4,5%), Ungaria (4%) si Estonia (3,9%), informeaza Agerpres.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), preturile de consum au ramas relativ stabile in iunie, in Romania, rata lunara a inflatiei fiind de 0,01, in timp ce rata anuala a urcat usor, la 5,37%. Cartofii s-au ieftinit cel mai mult in iunie, cu 11%, in timp ce cresterile cele mai mari de preturi au fost inregistrate la citrice (3,32%), fructele proaspete (1,76%), transportul aerian si telefonul (3,21%). (sursa: dailybusiness.ro)