Cluj-Napoca a atras singura tranzacție de investiție care implică o clădire de birouri din afara Bucureștiului în S1 2022.

Cererea de spații de birouri în orașele regionale a fost dominată de companiile IT, cu aproape 60% din total.

“Piața imobiliară din orașele regionale continuă să se maturizeze și rămâne atractivă pentru companiile în căutarea de talente și salarii competitive, acomodând în același timp modelele de migrație ale milenialilor. In comtextul adoptării a noi moduri de lucru, se așteaptă ca în perioada următoare să apară în peisajul regional scheme de co-working și spații de birouri flexibile”, a declarat Mădălina Iconaru, Consultant Office Agency JLL Romania.

Dacă analizăm salariile medii nete din orașele regionale, acestea sunt considerabil mai mici în comparație cu cele din București. Brașovul este cel mai competitiv, cu 734 de euro pe lună în luna mai 2022, ușor sub media națională de 797 de euro, în timp ce Cluj-Napoca este cel mai apropiat de salariul mediu net din București, cu 983 de euro.

Studiul nostru arată o piață puternică a locurilor de muncă în orașele din vestul țării, cu rate scăzute ale șomajului, de mai puțin de jumătate din media națională. Unele orașe au rate comparabile sau chiar mai mici decât Bucureștiul (1,1%), dacă luăm în considerare Timișoara (0,7%).

Principalii ocupanți diferă între orașele regionale în ceea ce privește industriile, pe baza specificității forței de muncă locale. Cluj-Napoca și-a consolidat poziția de centru puternic IT&C și pare să concentreze, de asemenea, mulți furnizori de servicii. Timișoara este renumită pentru faptul că găzduiește companii din industria auto și pentru sectoarele SSC și IT, în timp ce Iași a atras în principal un număr mare de operatori BPO și SSC în ultimii ani. Brașovul găzduiește o gamă largă de companii din tehnologie, dar și companii din domeniul farmaceutic și IT&C.

Chiriile au fost relativ stabile în orașele regionale, singura excepție notabilă fiind Cluj-Napoca, unde am asistat la o creștere medie a chiriei de 0.5 euro pe lună. Cu toate acestea, ne așteptăm ca și alte orașe să urmeze în curând aceeași tendință.

Chiriile pentru clădirile din clasa A variază între 14-15 euro/lună în Cluj, 13.5-14.5 euro/lună în Iași, 13-14 euro/lună în Timișoara și 12.5-13.5 euro/lună în Brașov.

Stocul total se apropie de 1 milion de m² de spații de birouri moderne în cele 4 mari orașe regionale, iar pipeline-ul rămâne consistent.

Orașele regionale din România oferă randamente atractive pentru birourile prime de 8,25% în Cluj, Timișoara și Iași și de 8,50% în Brașov.