"Ne aşteptăm la o creştere economică de 3,7% anul acesta, iar anul viitor la 4%. Consider că anul viitor e un an deosebit. Avem o manifestare destul de puternică a stimulilor fiscali, partea de reducere de TVA va avea apogeul anul viitor, cu scăderea cotei generale de la 24% la 20%", a afirmat Dumitru, într-o conferinţă.

 

El nu vede o creştere de 4% care să se repete şi în anii următori, în lipsa investiţiilor, destul de slabe, iar potenţialul de creştere economică nu s-a îmbunătăţit.

 

"Spre exemplu, Comisia Naţională de Prognoză vede o creştere economică care se duce spre 5% anii viitori şi o creştere a PIB-ului potenţial de peste 4% la un moment dat. Mie mi se pare un lucru foarte puţin plauzibil, pentru că nu am avut investiţii. Nu s-a văzut o ţară în lumea asta care să crească a la long doar prin consum", a mai spus Ionuţ Dumitru.

 

Preşedintele Consiliului Fiscal consideră că, în lipsa investiţiilor, în special a celor publice, anul 2016 ar putea reprezenta un vârf în ceea ce priveşte creşterea economică, urmând în anul 2017 o atenuare, probabil spre 3,5%.

 

"Mesajul este că 4% creştere economică este deja prea mult pentru contextul economic în care ne aflăm în momentul de faţă", a conchis Dumitru. (sursa: mediafax.ro)