Anul 2023 a marcat un record, si din punct de vedere al livrarilor de noi proiecte de birouri in Bucuresti. Astfel ca, dupa finalizarea singurei investitii de acest tip - cladirea Arghezi 4 (8.000 metri patrati GLA) de catre Strabag, anul trecut, totalul proiectelor noi livrate a fost de 110.500 metri patrati, cel mai redus nivel inregistrat din 2015.

"Daca analizam piata inchirierilor de birouri din perioada 2021-2023, putem observa ca peste 1 milion de metri patrati de spatii au fost tranzactionati in Bucuresti, reprezentand aproximativ o treime din stocul total. Aceste spatii au fost tranzactionate practic pe noile fundamente ale pietei, intr-un context in care companiile si-au definitivat strategiile privind nevoia de spatii de birouri. Acest lucru a dus la reducerea suprafetelor ocupate pentru unii chiriasi, dar si la mentinerea sau chiar extinderea spatiilor pentru majoritatea ocupantilor", spune Madalina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Ea mentioneaza ca se observa o atentie sporita acordata calitatii spatiilor de birou, facand cladirile situate central si ultracentral, cu acces la mijloacele de transport in comun, si cele care respecta standardele ESG, mai atractive pe piata chiriasilor si altfel comercializate la cele mai bune chirii din piata.

Stocul de cladiri de birouri din Bucuresti se ridica la circa 3,4 milioane de metri patrati, in timp ce proiectele aflate in constructie se ridica la doar 42.500 metri patrati, pe fondul blocajelor urbanistice. Pentru acest an, o singura cladire ar putea fi livrata, AFI Loft cu o suprafata de 15.000 metri patrati, reprezentand minimul tuturor timpurilor.

Rata de neocupare (contractuala) a spatiilor de birouri se situeaza la 14,7%, in scadere fata de 15,2% la sfarsitul anului 2022. Avand in vedere incertitudinile legate de livrarile de noi proiecte, rata de neocupare ar putea continua trendul descendent, mai ales in cladirile din locatii ultracentrale si centrale, spun analistii de la Cushman & Wakefield Echinox.

In 2023, departamentul de birouri al Cushman & Wakefield Echinox a intermediat tranzactii de 104.000 metri patrati in Bucuresti, reprezentand o cota de piata de 25,5% din tranzactiile semnate cu agenti. In ultimii trei ani, echipa de birouri a oferit consultanta pentru tranzactii de inchiriere a peste 250.000 de metri patrati in Bucuresti.