În timp ce majoritatea chiriașilor se așteaptă ca cel puțin 50% din angajații lor să se întoarcă la birou până la jumătatea anului viitor, proprietarii așteaptă, de asemenea, un impact pe termen mediu, majoritatea considerând că cererea va fi cu cel puțin 10% mai mică decât în ultimii ani.

Aproximativ 42% dintre chiriași se confruntă cu un impact negativ sau oarecum negativ asupra afacerii lor din cauza Covid-19, potrivit sondajului Colliers International efectuat în rândul chiriașilor. În acest context, jumătate dintre respondenți aveau mai puțin de 10% din angajați la birou în septembrie, o altă treime având între 10% și 50% din echipa din birou. Ponderea marilor companii, care angajează peste 500 de angajați, cu mai puțin de 10% din forța de muncă la birou, este mai mare decât ponderea companiilor mai mici cu aceleași niveluri de prezență la locul de muncă - 63% față de aproape 43%, influențând impactul despre ocupare și impresia că oamenii nu se întorc la birou.

O mare parte a respondenților continuă cu planurile lor de angajare și doar o mică parte din companii concedieză oameni sau intenționează să facă acest lucru. În plus, destul de multe și-au întârziat planurile cu până la un an și probabil că vor continua dacă activitatea lor economică continuă să fie în pericol.

 „În viitor, majoritatea companiilor fie își păstrează neschimbată suprafața de birouri ocupată, fie caută o scădere moderată, între 10 și 30%, ambele variante având ponderi destul de egale. Totuși, observăm că angajatorii mari sunt mai predispuși să-și reducă spațiul de birouri ocupat în viitor față de companiile mai mici, ceea ce înseamnă mai multe spații disponibile pentru subînchiriere. Există încă multe incertitudini, așa că viitorul mod de lucru rămâne încă să fie stabilit, majoritatea companiilor planificând probabil să adopte un sistem hibrid care să acopere atât munca la distanță, cât și munca la birou”, spune Sebastian Dragomir, Partner and Head of Office Advisory at Colliers International. (Sursa: Colliers)