Noile impozite pe locuințe, ce vor intra în vigoare din 2016, nu vor mai ține cont de calitatea proprietarului, persoană fizică sau persoană juridică, ci de scopul utilizării clădirii. Prin urmare, în cazul clădirilor deținute de persoane fizice și utilizate în scopuri de afaceri, precum sedii de firme, impozitele vor crește.

 

Astfel, pentru utilizarea clădirii pentru activități economice procentul de impozitare va fi între 0,2% și 1,3%, cu condiția ca imobilul respectiv să fie reevaluat/construit/achiziționat în ultimii cinci ani. În cazul în care construcția nu este reevaluată/construită/achiziționată în ultimii cinci ani, procentul de impozitare va fi de 2% din valoarea clădirii, situație în care impozitul poate să depășească și de 20 de ori nivelul actual.

 

 

"Majorarea considerabillă a impozitelor îi va determina automat pe proprietari să ridice direct proporțional nivelul chiriei. Practic va fi mult mai avantajos pentru companii să închirieze spații în clădirile clasice de birouri, decât în apartamente sau vile. Marea provocare pentru dezvoltatori va fi să construiască  spații de birouri de dimensiuni mai reduse decât cele dezvoltate până acum, în zone cu acces la infrastructură, în special la metrou - sau să le recompartimenteze pe cele deja existente. De asemenea, ne așteptăm la o creștere a cererilor pe segmentul de evaluare a clădirilor", a declarat, într-un comunicat Eduard Uzunov, președintele Regatta Real Estate.

 

Regatta Real Estate are un portofoliu variat de clădiri de birouri, cu un nivel al chiriei care pleacă de la 5 euro/mp/lună și urcă până la 20 de euro pe metru pătrat.

 

Din portofoliul Regatta Real Estate fac parte clădiri de birouri potrivite pentru companii mici și mijlocii, cum sunt de exemplu Nord City Tower (Pipera), World Trade Center (Piața Presei Libere) sau Floreasca Business Park (Calea Floreasca 169A). (sursa: profit.ro)