St James's, în centrul Londrei, este zona cu cele mai ridicate chirii pentru birouri, de 194 de dolari pe picior pătrat (2.088 de dolari pe metru pătrat) pe an, se arată în raport, care clasifică cele mai scumpe 12 oraşe în funcţie de chiriile penrtru spaţii de birouri premium.

Pe poziţia a doua se situează centrul oraşului Hong Kong, unde chiriile sunt de 162 de dolari pe picior pătrat (1.744 dolari pe metru pătrat) pe an. Zona beneficiază de hoteluri şi magazine de lux, legături excelente de transport şi este locaţia aleasă de comunitatea bancară şi financiară din oraşul asiatic.

Finance Street, din Beijing, pe locul al treilea, a fost planificată special pentru cele mai importante instituţii financiare şi companii de stat din China, dar atrage şi bănci de investiţii sau companii de asigurări din străinătate, se arată în studiu. Chiria pentru spaţiile de birouri din această zonă se ridică la 137 de dolari pe picior pătrat (1.475 dolari pe metru pătrat) pe an.

Următoarea este Rue du Rhône, din Geneva, cea mai scumpă locaţie din Elveţia pentru firmele de administrare a averii, bănci şi magazine de lux. Chiriile anuale se situează la 116 dolari pe picior pătrat (1.249 dolari pe metru pătrat).

Top cinci este completat de Menlo Park, din Silicon Valley, SUA, unde spaţiile de birouri costă 111 dolari pe picior pătrat (1.195 dolari pe metru pătrat). În această zonă sunt prezente numeroase companii importante din IT.

Pe şase se află zona Kremlinului, din Moscova, cu un cost de 107 dolari pe picior pătrat (1.152 dolari pe metru pătrat). Spaţiile de birouri din această parte a Moscovei sunt atractive pentru bănci şi alte companii din sectorul financiar, precum şi pentru firme de avocatură.

Imediat după Kremlin se situează Fifth Avenue, din New York, una dintre cele mai scumpe locaţii din lume pentru retaileri. Pe Fifth Avenue sunt prezente, însă, şi numeroase fonduri de hedging, care plătesc 104 dolari pe picior pătrat (1.119 dolari pe metru pătrat) pentru spaţii de biroruri premium în Manhattan.

Locul opt este ocupat de Raffles Place and Marina Bay, centrul financiar al oraşului Singapore, cu 103 dolari pe picior pătrat (1.109 dolari pe metru pătrat), urmat de Triunghiul de Aur - Champs Elysee, din Paris, cu un cost al chiriilor de 99 de dolari pe picior pătrat (1.066 dolari pe metru pătrat), şi Marunouchi - Tokyo, cu 98 de dolari pe picior pătrat (1.055 dolari pe metru pătrat).

Ultimele două poziţii din topul celor 12 locaţii sunt adjudecate de zona Uraniastrasse - Paradeplatz din Zurich, cu 91 de dolari pe picior pătrat (979 dolari pe metru pătrat) pe an, şi Lujiazui din Shanghai, unde chiriile se situează la 87 de dolari pe picior pătrat (936 dolari pe metru pătrat).

 

Lujiazui, cel mai imprtant centru de business din Shanghai, s-a dezvoltat în ultimii 20 de ani, odată cu dezvoltarea economică accelerată a Chinei. (sursa: economica.net)