Tranzactia este cel mai mare contract nou de inchiriere semnat in Romania in sectorul industrial in 2013 si totodata cea mai importanta tranzactie in sectorul industrial – productie din zona Moldova din ultimii ani.

Dezvoltat de Bogdan Pitigoi, presedintele grupului de firme Tester, Solo Industrial Park reprezinta prima dezvoltare de calitate superioara in zona Nord-Est a Romaniei, ce urmeaza a fi livrat la sfarsitul acestui an. Situat la 9 km de centrul orasului Iasi, in comuna Letcani, parcul industrial are deschidere la drumul european E85 (Iasi – Bacau – Buzau – Bucuresti).

Producatorul american de subansamble Lear Corporation este primul chirias in cadrul proiectului, ei urmand a incepe productia in luna Ianuarie 2014. In total, aceasta noua unitate de productie va contribui la crearea a peste 1.500 de locuri noi de munca in judetul Iasi.

„Tranzactia celor de la Lear este seminificativa deoarece exprima interesul producatorilor straini pentru deschiderea de fabrici noi in Romania facilitand crearea de locuri de munca si, de asemenea, reprezinta un semnal important ca Nord-Estul Romaniei devine atractiv pentru producatori” a declarat Marian Orzu, seful departamentului Industrial in cadrul CBRE Romania.

Dupa cresterea de la an la an a sectorului automotive in zona Banat (Timisoara - Arad – Oradea) si zona Muntenia Sud (Pitesti – Craiova), alte arii geografice din Romania incep sa fie interesante pentru producatorii din acest segment. Printre aceste zone noi putem mentiona: zona Moldovei, zona Maramures sau zona Transilvania Centrala.

Disponibilitatea si specializarea fortei de munca, lipsa concurentei in atragerea resurselor umane calificate, disponibilitatea dezvoltatorilor pentru construirea unor proiecte de tip built-to-suit sau disponibilitatea in proiecte deja construite sau in curs de dezvoltare reprezinta atuurilor acestor zone noi.

 “Anul acesta a fost unul foarte bun pentru piata industriala si mai ales pentru zona spatiilor pentru productie. Departamentul industrial din cadrul CBRE Romania a tranzactionat peste 80.000 mp de spatii industriale in 2013, din care peste 40% sunt tranzactii realizate pentru producatori”, a mai spus Marian Orzu.

 

Fabrica din Iasi va deservi producatori de automobile din toata Europa, adaugandu-se la celelalte unitati detinute de Lear Corporationa din Romania, de la Pitesti si Campulung, specializate in sisteme de distributie electrica. (sursa: dailybusiness.ro)