“Tin minte ca piata in 2003-2004 semana destul de mult cu piata de astazi. Dezvoltatorii erau destul de precauti, insa cei experimentati simteau ca este momentul potrivit pentru a cumpara terenuri foarte bune. Toti, ca si astazi, erau in cautare de proiecte cu risc foarte mic, adica proiecte (in special de birouri) in locatii exceptionale”, spune Attila Peli, directorul departamentului de terenuri si dezvoltare imobiliara in cadrul JLL.

 

Cei curajosi au avut de castigat, subliniaza Peli: Cand esti printre primii pe piata ai sansa de a cumpara cele mai bune terenuri la preturi rezonabile. Mai mult decat atat, ai timp (3-4 ani) sa livrezi proiectul exact cand piata este foarte buna pentru vanzare. In ciclul anterior, cei ce au cumparat terenuri in 2003-2006 au livrat proiecte de succes si le-au vandut in 2007-2008 cand piata era sus, la preturi ridicate. Cei ce au cumparat terenuri in 2007-2008 au ramas in general cu ele, nedezvoltate, asta in cazul in care nu au fost nevoiti sa le cedeze bancilor finantatoare.

 

Mai mult decat atat, primii cumpara cele mai bune terenuri, iar cei ce vin deodata cu valul cumpara ce a mai ramas (“leftovers” cum ar spune americanii). In plus, platesc preturi mai mari decat primii care au cumparat deja terenurile cele bune.

 

“Asadar, prima lectie pe care am invatat-o din ciclul anterior este ca trebuie sa stii cand sa intri si cand sa iesi de pe piata. Stiu ca este greu, insa daca intri la timp pe piata, sansa sa iesi la timp este destul de buna si nu mai esti la mana flerului, pe care, cu toate ca tuturor ne place sa credem ca-l avem, experienta spune ca foarte putini dintre noi chiar il au”, explica Attila Peli.

 

A doua invatatura este ca intotdeauna sa cumperi cele mai bune terenuri de pe piata, chiar in conditiile in care costa un pic mai mult decat celalalte. Ca dezvoltator, nu o sa regreti niciodata ca ai luat terenul cel mai bun, chiar si la un pret mai mare. Ironia este ca atunci cand vine valul si cererea creste, preturile cresc, ceea ce ti se parea teren scump azi o sa ti se para un deal foarte bun atunci, mai spune analistul.

 

 

“In timpul crizei prin care am trecut, singurele proprietati care nu au simtit criza aproape deloc au fost cele amplasate pe terenuri exceptionale. Evident, conteaza si calitatea si conceputul proiectului, insa pe partea aceasta din ce in ce mai multi dezvoltatori prezenti in Romania au capatat experienta”, mentioneaza Peli. (Sursa: dailybusiness.ro)