Iohannis a fost întrebat, în conferinţa de presă susţinută cu ocazia a 100 de zile de la preluarea mandatului, ce şanse are România să fie primită în Schengen anul acesta.

 

"Acest deziderat şi l-a stabilit România de mai multă vreme, doar că nu s-a realizat, din varii motive legate de MCV şi alte lucruri. Am discutat aceste chestiuni cu liderii importanţi pe care i-am întâlnit în aceste 100 de zile şi pot să spun că am un optimism moderat. Există şanse, însă nu certitudini, că în viitorul apropiat aceste chestiuni se pot rezolva", a spus el.

 

"Însă ultimele evoluţii din Parlament în care anumite solicitări au fost respinse nu ne ajută absolut deloc", a continuat Klaus Iohannis.

 

Preşedintele a fost de asemenea întrebat dacă susţine ridicarea MCV pentru România.

 

"Eu am susţinut şi susţin în continuare ridicarea MCV pentru România, am discutat aceste lucruri şi la Bruxelles există deja la foarte multe personalităţi relevante convingerea că MCV trebuie să se finalizeze în acest mandat al Comisiei Europene. Se va renunţa gradual, ei numesc acest proces phasing out, adică să se termine nu dintr-odată, ci în mai multe etape, şi sunt destul de optimist în această privinţă că aşa se va întâmpla", a menţionat şeful statului. (sursa: mediafax.ro)