Deși creșterea anuală înregistrată în activitatea investițională a scăzut ușor comparativ cu T1, este în continuare cel mai bun trimestru al doilea de după 2007. Investițiile imobiliare comerciale în Europa Centrală și de Est au scăzut în T1 2015 din cauza lipsei stocului prime disponibil și impactului scăderii chiriilor pe piața de birouri din Varșovia, cea mai lichidă piață a regiunii.

 

 Spania, Portugalia, Finlanda și Norvegia au experimentat o creștere excepțională a nivelurilor de investiții, fiecare dintre acestea înregistrând peste dublu în comparație cu T2 2014. Germania a avut de asemenea un trimestru puternic cu investiții de 12 miliarde euro, cu 62% mai mult decât T2 2014. Cifra investițională în UK a crescut cu 10% față de T2 2014 în valuta EURO, dar această creștere a fost generată aproape în întregime de cursul de schimb, în lire totalul fiind aproape neschimbat din T2 2014.

 

“Investițiile au crescut constant în acest trimestru, cu o imagine generică puternică pentru piețele europene. Nu doar piețele în revenire din Spania și Portugalia au înregistrat mari de investiții, ci și piețele mai consacrate precum cea din Germania au avut trimestre puternice. În ultimele luni am constatat că piața încearcă să echilibreze lipsa stocului cu disponibilități de capital importante pentru investiții.  Acest lucru a generat o activitate semnificativă în sectorul de portofoliu, iar în T2 s-a înregistrat din nou o creștere a tranzacțiilor corporative precum achiziția recentă de către Merlin Properties a companiei imobiliare spaniole Testa pentru 1,8 miliarde de euro”,  a comentat Jonathan Hull, Managing Director, EMEA Capital Markets în cadrul CBRE.

 

ECE: disponibilitate limitată a proprietăților prime

Retailul a înregistrat o mare cerere pe tot teritoriul ECE, în special stocul prime. Centrele comerciale de mari dimensiuni din orașe majore din Europa Centrală sunt cele mai căutate, deși de cele mai multe ori sunt dificil de achiziționat. Palladium, cea mai mare tranzacție unicp înregistrată vreodată în Cehia, a ridicat nivelul de investiții în retail, ilustrând că tranzacțiile de mari dimensiuni pot avea un efect pozitiv puternic asupra volumelor. În afară de retail, investittorii sunt interesați de piețele de industrial și hotelieră, care împreună cu condițiile economice pozitive, ar trebui să ducă spre o performanță puternică în cea de-a doua parte a anului.

 

“Disponibilitatea limitată a proprietăților prime și impactul activității de construcții de birouri în Varșovia, cea mai lichidă piață din ECE, au influențat cifrele de investiții din T1 2015. Continuăm să vedem însă o cerere internațională puternică pentru proprietăți în toate sectoarele, ducând către un număr important de tranzacții în așteptare, care s-ar putea finaliza în semestrul al doilea din 2015. Piețele mai puțin importante din ECE este posibil să simtă o strâmtorare, ca rezultat al unei schimbări în ceea ce privește piața din Grecia, care ar putea conduce către mai puține tranzacții în semestrul al doilea în aceste piețe”, afirmă Jos Tromp, Head of Research and Consulting pentru ECE și Africa. (sursa: CBRE)