Estimările X-Trade Brokers (XTB) confirmă optimismul oficialilor români, dar sunt „semnificativ peste cifrele prognozate de instituţiile financiare internaţionale (Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional - 1,6%, BERD – 1,4%)".

 

Dintre factorii care vor contribui la „un ritm de creştere economică peste aşteptări" se remarcă contribuţia sectorului agricol, „în condiţiile unui an agricol favorabil". Anul trecut seceta a contribuit „decisiv la ratarea obiectivului de creştere economică", scrie Claudiu Cazacu, analist şef al sucursale din Bucureşti a firmei poloneze de brokeraj XTB.

 

Creşterea economică viitoare va mai „depinde şi de rezultatul reformelor impuse pe piaţa forţei de muncă, (...) dar şi de creşterea cererii şi a consumului intern. Nivelul investiţiilor este aşteptat să crească", stimulat de stabilitatea politică şi macroeconomică, se spuneîn raportul XTB.

 

„O evoluţie bună în a doua jumătate a anului pentru Zona Euro ar antrena stimularea exporturilor. Totuşi, aceasta rămâne sub semnul întrebării", căci, „pentru al şaselea trimestru consecutiv, PIB-ul Zonei Euro s-a contractat", iar „Comisia Europeană a estimat o scădere de 0,4% pe 2013.

 

În acelaşi timp, „reducerea dobânzilor la credite şi, implicit, încurajarea creditării ar putea reprezenta una din soluţiile pentru creşterea investiţiilor".

 

Ca să se întâmple acest lucru, „este nevoie de o schimbare de optică din partea băncilor", care, în acest moment, „practică dobânzi între 10% şi 17% pentru creditele în lei", constată Claudiu Cazacu.

 

Pe de altă parte, intenţia BNR de a scădea dobânda „va diminua interesul investitorilor pentru moneda autohtonă şi ar putea determina volatilitatea leului, în perioada imediat următoare,  deşi nu până la nivelurile atinse de forint sau de zlot".

 

„Nivelul actual al dobânzii de politică monetară face ca vânzarea de euro şi plasamentele în lei să nu mai fie atractive. Entuziasmul din piaţă pentru moneda locală, care a împins cursul valutar sub 4,30 RON/ EUR înainte de Paşti, a fost corectat în ultima perioadă pe fondul vânzărilor importante de euro, acestea aducând cursul spre 4,34 RON/ EUR.

 

Stabilitatea cursului de schimb, în ciuda crizei din Cipru, şi neimplicarea BNR în evoluţia sa reprezintă semne pozitive în ceea ce priveşte evoluţia acestuia în următoarele luni.

 

Astfel, pentru următoarea perioadă fluctuaţiile ar putea conduce la variaţii între 4,30 şi 4,38 RON/ EUR", mai estimează analistul XTB. (sursa: economica.net)