Potrivit International Financial Corporation, membră a World Bank Group, piața emergentă este “piața care crește ca dimensiune și grad de sofisticare, în contrast cu o piață relativ mică, inactivă și care dă prea puține semne de schimbare”.

 

Există mai mulți indicatori favorabili pentru ca dobândirea acestui statut, de piață emergentă, să se petreacă mai devreme de 2016:

În luna mai, compania de rating Standard&Poor’s a îmbunătățit ratingul de țară al României. “Credem că România își va menține ritmul de creștere, în jurul procentului de 3%, în intervalul 2014-2017”, spun analiștii S&P;

România are un deficit bugetar sub standardul Uniunii Europene, de 3%;

România are unul dintre cele mai reduse grade de îndatorare din UE – aproximativ 40%

 

Dragoș Neacșu, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), asociație care reunește 28 de membri, cu active totale de 5,5 miliarde euro, a declarat la masa rotundă Challenging Crossroads că economia românească are nevoie de “politici publice cu efecte imediate”. “Acum este momentul să acționăm”, a fost mesajul președintelui AAF pentru reprezentanții mediului de business și decidenții politici prezenți la masa rotundă organizată de AAF.

 

“Împreună cu pensiile private, reprezentăm peste 10% din datoria publică a României. Nu întâmplător, ponderea deținută de instituționalii locali în capitalizarea bursieră din România se află în jurul aceluiași prag semnificativ, de 10%, cu o tendință clară de creștere în anii ce vin. Vom fi unul din pilonii finanțării sustenabile, pe termen mediu și lung, a economiei reale și a politicilor publice angajate prin alocări de la bugetul de stat”, a declarat Dragoș Neacșu.

 

Masa rotundă Challenging Crossroads este prima inițiativă a AAF de a mijloci un dialog între reprezentanții de top ai mediului de afaceri autohton și decidenții politici. Direcțiile strategice de acțiune ale AAF sunt construcția instituțională a unei Românii europene moderne și educația financiară a românilor.

 

Activele gestionate de membrii AAF și fondurile de pensii administrate privat totalizează peste 9,2  miliarde euro, la care se adaugă cele peste 3 miliarde de euro ale Fondului Proprietatea. Valoarea cumulată a acestor investiții echivalează cu 10% din PIB-ul României.

 

COMPORTAMENT FINANCIAR (Surse: ING International Survey Mobile Banking, Social Media and Financial Behaviour - aprilie 2014, AAF, APAPR):

75% dintre români sunt interesați de aspectele financiare;

83% au suficient timp pentru a-și gestiona în mod corespunzător finanțele;

73% dintre români spun că gestionarea finanțelor personale a devenit mai dificilă decât era în urmă cu 10 ani;

Există peste 300.000 de investitori în fonduri mutuale și peste 6,4 milioane de români contributori la fondurile de pensii administrate privat;

Activele gestionate de membrii AAF și fondurile de pensii administrate privat totalizează peste 9,2  miliarde euro, la care se adaugă cele peste 3 miliarde de euro ale Fondului Proprietatea. Valoarea cumulată a acestor investiții echivalează cu 10% din PIB-ul României;

 

Administratorii de fonduri mutuale și cei de pensii private finanțează 10% din datoria publică și contribuie la construcția pe bază sustenabilă a curbei randamentului titlurilor de stat. (sursa: incomemagazine.ro)