De asemenea, proiectele industriale și logistice au rămas și în acest an în atenția investitorilor, atrăgând peste o treime din tranzacțiile cu active imobiliare din primul trimestru, în sumă de 57 milioane de euro.

 

Restul tranzacțiilor a avut ca obiect spațiile de retail, cu un total de 28 de milioane de euro.

 

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, tranzacțiile cu proprietăți comerciale (birouri, spații industriale, logistice și de retail), au crescut în primul trimestru din acest an cu peste 30%.

 

În 2016, se menține interesul crescut al investitorilor pentru piața imobiliară din România, aceștia fiind atrași de randamentele atractive pe care le pot obține comparativ cu alte piețe din regiune, precum Polonia, Cehia sau Ungaria. Acest an a marcat intrarea în România a unuia dintre cele mai mari fonduri de investiții din lume, Blackstone, prin platforma europeană Logicor.

 

Tranzacția Logicor-Immofinanz este una dintre cele mai mari încheiate în primul trimestru. Alte achiziții importante au fost preluarea a integrală de la fondul Bluehouse a proiectului de birouri City Gate de către GTC și achiziția de către Alpha Bank a clădirii de birouri Cubic Center, deținută de Adval Asset Management.

 

Specialiștii JLL arată că randamentele prime pe piața locală s-au redus în primul trimestru cu 25 puncte de bază și se situează la 7,5% pe piața de birouri și la 9% pentru proiectele industriale, însă estimează că, pentru următoarea perioadă, nu va fi înregistrată o scădere semnificativă a randamentelor.

 

Perspectivele pentru acest an sunt pozitive având în vedere creșterea economică, previzionată a fi una dintre cele mai mari din Europa, și de asemenea, pe fondul disponibilității proiectelor de calitate și a menținerii unor diferențe semnificative dintre randamentele din România și cele din Polonia sau Cehia, mai arată studiul JLL. (sursa: profit.ro)