Acesta reprezinta cel mai mare volum de tranzactii de birouri din afara Capitalei, primele noua luni din 2013 depasind ca volum recordul de 10.572 mp inregistrati in 2011. Fata de 2012, in primele noua luni din 2013 s-au tranzactionat aproape de trei ori mai multe spatii de birouri in afara Capitalei.

Timisoara detine recordul ca numar de tranzactii, sase in total – doua in trimestrul trei si patru in trimestrul doi, in total acestea au adunat insa doar 2.053 mp, ceea ce pozitioneaza Orasul de pe Bega pe locul patru in topul oraselor din afara Bucurestiului si pe locul cinci, daca luam in calcul si Capitala.

„Iasiul este primul in topul la noua luni din 2013, pentru ca este un centru universitar important, dar mai ales pentru ca in ultima perioada aici s-au livrat proiecte importante de birouri care au marit suprafata spatiile de birouri de calitate. Dar competitia intre orase continua. Un client care intentioneaza sa deschida un call center cauta in acest moment concomitent un spatiu de birouri de 2.000 mp in Cluj Napoca si Timisoara, urmand sa ia o decizie dupa ce va analiza selectia de oferte pe ambele orase si de cateva criterii legate de piata munci din cele doua orase”, declara Alexandru Petrescu, Managing Partner Esop Consulting l CORFAC International.

2013 este cel mai bun an la inchirierea de birouri, suma spatiilor inchiriate numai in primele noua luni din 2013 depasind cu mult suprafata de anul trecut si recordul din 2011.

Una din principalele cauze ale acestei extinderi in afara Bucurestiului o constituie competitia in crestere pe piata muncii, in special pe segmentul IT & Telecomunicatii. Daca inainte de criza companiile preferau sa aiba sediul central sau operativ aproape in exclusivitate in Bucuresti, din 2010 marile orase au inceput sa fie si ele cautate, mai ales pentru birouri pentru companii de IT sau back office pentru servicii de consultanta.

In 2010, in Brasov, Cluj Napoca, Iasi, Ploiesti si Timisoara s-au inchiriat in total spatii care au totalizat 9.460 mp. Cel mai mare spatiu s-a inchiriat la Cluj Napoca, o suprafata de 4.000 mp de catre ING Insurance, dar cele mai multe tranzactii s-au realizat insa in Timisoara. Un client vedeta a fost compania Amazon, care si-a ales un sediu la Iasi, unde a inchiriat 1.400 mp.

In 2011, volumul total al tranzactiilor din afara Capitalei a crescut usor fata de 2010, la 10.572 mp. Printre clientii notabili in 2011 s-au numarat Cargill, Volskbank si Amera.

 

2012 a fost un an mai putin productiv pentru inchirierea spatiilor de birouri in tara, in afara Bucurestiului. In total s-au inchiriat doar 4.958 mp, orase cautate fiind Sibiu, Timisoara si Cluj Napoca. (sursa: dailybusiness.ro)