Evolution Design a finalizat proiectul pentru sediul Sberbank, o companie rusă de servicii bancare și financiare situată la Moscova, Rusia.

Sberbank are nevoie de spații de lucru flexibile, dat fiind că stilul său de lucru presupune crearea de echipe adaptabile cu funcții multifuncționale, cu personal interșanjabil și fără o ierarhie verticală pronunțată. Dimensiunile fiecărei echipe pot varia în funcție de proiectele individuale, astfel încât spațiile de lucru trebuie să fie ușor adaptate pentru a se potrivi cu numărul necesar de participanți.
O altă provocare cu care s-au confruntat arhitecții a fost scala și forma de labirint a clădirii. Fiecare dintre cele patru etaje este de 7.500 de metri patrati si adaposteste cca. 650 de persoane. Inițial proiectate pentru locuințe, fiecare etaj a fost împărțit în mai multe compartimente - o soluție care îndeplinea regulile de incendiu, dar nu a satisfăcut nevoile unui birou deschis modern sau să permită libera circulație a persoanelor în spațiu.

Soluții inteligente de design  – Evolution Design a împărțit fiecare etaj în patru zone principale, care au un centru de comunicare în inima clădirii. Centrul este format dintr-o sală de ședințe multifuncțională mare, o bibliotecă de lucru liniștită și două bucătării înconjurată de zone informale de relaxare.

Stațiile de lucru sunt situate de-a lungul inelului exterior al clădirii, lângă ferestre, pentru a utiliza cât mai bine lumina zilei și pentru a asigura confort personalului. Pentru a preveni deranjarea angajaților prin circulația continuă în spațiu, conceptul de "cameră în cameră" a fost conceput pentru a fi introdus între stațiile de lucru și miezul clădirii. Aceste camere personalizate funcționează ca separatoare de spațiu, separând zonele de lucru de circulația principală, dar includ și spații de lucru alternative, cum ar fi săli de întâlnire mici pentru brainstorming și întâlniri în picioare, spații deschise pentru conversații individuale și camere single pentru apeluri telefonice sau lucrul mai concentrat.

O zonă de coworking a fost proiectată ca parte a centrului de comunicare, cu mese înalte, cu o suprafață de tablă pentru a scrie idei de brainstorming, fotolii confortabile care sunt perfecte pentru conversație și tejghele de bar de-a lungul fatadelor clădirii, oferind vederi panoramice asupra orașului Moscova.

Fiecare etaj are, de asemenea, o caracteristică de design jucăușă, de exemplu, un SberJeep real cu un PlayStation încorporat pentru o pauză de la muncă sau o versiune modernă a unei iurte, decorată în stilul cabanelor alpine, pentru întâlniri informale confortabile.

Navigare simplă și intuitivă - dimensiunea fiecărui etaj necesită un dispozitiv de navigare simplu și intuitiv, astfel încât fiecare dintre cele patru zone principale au o culoare individuală și o temă grafică pentru a ajuta la navigație și a diferenția zonele. Diferitele tonuri ale culorii principale sunt utilizate pe podele, pereți și mobilier de separare pentru a sprijini în continuare navigația.

Arhitecții au folosit de asemenea o grafică îndrăzneață pentru a crea un aspect individual pentru Sberbank. Sălile de întâlniri au grafici tematice pe perete și benzi individuale, variind de la modele strălucitoare care animă creativitatea la fotografii menite să favorizeze calmul în timpul întâlnirilor.

Rezultatele excelente - Biroul este luminoas și strălucitor și dă un sentiment de deschidere care este îmbunătățit de priveliștile deosebite asupra Kutuzovsky Prospekt și complexului Moscova City.

Diversitatea zonelor de lucru și de întâlniri disponibile îi motivează pe angajați să își schimbe spațiul de lucru în timpul zilei, stimulând un flux natural al angajaților, încurajând întâlnirile spontane și schimbul de informații, oferind mai multă flexibilitate și creativitate zilei de lucru.

De la introducerea principiilor de lucru agile, echipele multidisciplinare lucrează mai eficient fără o ierarhie verticală pronunțată, oferind rezultate inovatoare și livrări de proiecte mai rapide și mai flexibile.

Noul birou Sberbank stabilește o nouă identitate arhitecturală pentru cea mai importantă instituție financiară din Rusia și Europa de Est, oferind un mediu de lucru confortabil și stimulant pentru angajații săi.