Pe categorii, în cazul produselor alimentare şi băuturilor non-alcoolice, cele mai scăzute preţuri au fost înregistrate anul trecut în Polonia (61% din media UE), România (68%), Bulgaria (70% din media UE) şi Ungaria (76% din media UE), la polul opus situându-se Danemarca (139%).

 

Bulgaria (58% din media UE), Ungaria (65% din media UE), România (72% din media UE) şi Polonia (74% din media UE) au cele mai mici preţuri şi la băuturi alcoolice şi tutun din UE, cel mai ridicat fiind consemnat în Irlanda (170%) şi Marea Britanie (165%). Eurostat precizează că această variaţie mare de preţuri este cauzată în principal diferenţelor în taxarea acestor produse în rândul statelor membre.

 

Variaţii mici de preţ se înregistrează în cazul articolelor de îmbrăcăminte, cele mai ieftine fiind înregistrate în Ungaria (70% din media UE), Bulgaria (79% din media UE), Polonia (84% din media UE) şi România (86%), iar cele mai scumpe în Suedia (121%).

 

 

Echipamentele electronice sunt o altă categorie de produse la care se înregistrează variaţii mici de preţ în rândul statelor membre, de la 85% din medie în cazul Cehiei şi Poloniei la 116% în Malta. În România, preţurile sunt aproape de media din UE (107%).

 

La restaurante şi hoteluri, variaţiile de preţ sunt semnificative, de la 46% din media în UE în Bulgaria, 51% în Ungaria şi 52% în România până la 147% din media în UE în Danemarca. (sursa: AGERPRES)