Cele doua fonduri cumpara participatia de 41,55% detinuta de polonezul Michal Solowow, astfel incat vor ajunge sa detina 66% din Echo Investment. Acordul a fost semnat pe 28 februarie 2015, iar partile implicate in tranzactie asteapta aprobarea autoritatii de concurenta.

 

„Urmatorul pas este sa facem apel la ceilalti investitori sa vanda pana la 66% din Echo Investment. Nu intentionam sa cumparam 100% din companie si nici nu vrem sa o delistam", se arata intr-o declaratie a celor doua fonduri.

 

Cele doua fonduri nu au facut publica valoarea pe care o vor plati pentru actiunile lui Solowow, si nici cat vor sa ofere celorlalti actionari. Publicatiile din Polonia au relatat inca de anul trecut intentia omului de afaceri de a-si vinde partea din Echo Investment, iar analistii au estimat participatia acestuia la circa 370 de milioane de euro.

 

Polonezii au cumparat in 2007 terenul fabricii Fartec din Brasov cu 24 de milioane de euro. In 2008, anunta constructia unui mall de 150 de milioane de euro pe trenul de patru hectare, insa planurile au tot fost amanate. In 2012 compania a mai cumparat doua loturi de teren, cu o suprafata combinata de 9.000 de mp, din apropierea fostei fabricim dupa care au semnat cu retailerul Carrefour pentru ancora mallului Korona. Lucrarile de constructie nu au fost inca demarate.

Miliardarul polonez mai detine in Romania si producatorul de podele stratificate Barlinek.

 

PIMCO este cel mai mare fond mutual de obligatiuni din lume, cu active globale in administrare de 1,2 trilioane de dolari. Fondul mai administreaza si active de 400 de miliarde de dolari ale Allianz.

 

In 2013, firma de private-equity Oaktree Capital Management a cumparat Griffin Group, care investise in ultimii ani circa un miliard de euro in proprietati imobiliare din Polonia. Oaktree Capital Management avea la sfarsitul lui 2014 active in administrare in valoare de 90,8 miliarde de dolari. (sursa: constructive.ro)