Tranzacţia, aprobată în primul trimestru al acestui an, a vizat un teren agricol de 8,6 hectare format din zece parcele amplasate în comuna Domneşti, în apropiere de centura Bucureştiului şi autostrada A1, care vine în completarea P3 Bucharest Park. Preţul plătit de companie poate fi estimat la circa 0,8 mil. euro, având în vedere un preţ de 10 euro/mp specific zonei. Terenul a fost achiziţionat cu ajutorul avocatei Nicoleta Pauliuc, care a contribuit la comasarea loturilor de la mai mulţi proprietari.

 

„Am cumpărat acest teren pentru a extinde parcul pentru unul dintre chiriaşii noştri. În octombrie vom putea anunţa şi numele chiriaşului, deoarece suntem sub contract de confidenţialitate“, a declarat pentru Capital Blake Horsley, şeful operaţiunilor locale ale P3. El nu a vrut să facă remarci cu privire la valoarea tranzacţiei.

 

Investitorul, controlat de fondurile de investiţii TPG Capital şi Ivanhoé Cambridge, a finalizat în luna februarie a anului trecut achiziţia Europolis Logistics Park, al cărui nume a fost schimbat în P3 Bucharest Park, de la compania austriacă CA Immo pentru circa 120 mil. euro. Proprietatea cuprinde opt depozite cu o suprafaţă închiriabilă de 215.000 mp şi circa 40 de hectare de teren care permit dezvoltarea a încă 114.000 mp închiriabili. Parcul logistic este închiriat în totalitate şi are printre chiriaşi companii precum Carrefour, emag şi Tibbett Logistics.

 

În toamna anului trecut, P3 a început prima construcţie la comandă de la achiziţia P3 Bucharest Park. Compania a construit la kilometrul 13 de pe autostrada A1 spre Piteşti un centru logistic pentru Carrefour format dintr-un depozit de 28.000 mp întins pe şase hectare, extins cu o a doua clădire de 15.000 mp.

 

În februarie, P3 a început construcţia speculativă a unui nou depozit logistic de 42.800 mp în cadrul P3 Bucharest Park. Costul de dezvoltare a centrului dedicat Carrefour și a noii clădiri este estimat la peste 65 mil. euro. Proiectul este finanţat de Raiffeisen Bank.

 

Fondul de investiţii TPG Capital, care controlează compania P3, a fost fondat de miliardarii americani David Bonderman şi James Coulter, care s-au cunoscut în timp ce lucrau pentru grupului miliardarului Robert Bass. Cei doi au plecat pe cont propriu şi au fondat TPG Capital, cu sediul în Fort Worth, Texas. Au investit 66 mil. dolari în Continental Airlines, care se afla în pragul falimentului, şi au ajuns să scoată un profit de 640 mil. dolari de pe urma primului lor „deal“.

 

Astăzi, TPG Capital este considerată una dintre cele mai mari firme de private equity din lume, cu active în administrare în valoare de 70,2 mld. dolari. David Bonderman are o avere estimată la 2,5 mld. dolari, în timp ce James Coulter de 2,1 mld. dolari, potrivit publicaţiei americane Forbes. (Sursa: capital.ro)