Potrivit Der Spiegel, presedintele Comisiei pentru afaceri interne din Bundestag, Wolfgang Bosbach, a declarat, pentru Markische Allgemeine Zeitung, ca Romania nu va adera la Spatiul Schengen anul acesta.

 

"De alegerea lui Iohannis se leaga fara indoiala asteptari si sperante mari. Dar acestea singure nu schimba in mod fundamental situatia politica din Romania", a precizat parlamentarul CDU.

 

"Indoielile fata de o aderare a Romaniei la Spatiul Schengen persista. (Romania) nu-si va atinge acest obiectiv in 2015", si-a exprimat convingerea Wolfgang Bosbach.

 

Reactia presedintelui Comisiei pentru afaceri interne din Bundestag vine dupa ce presedintele Klaus Iohannis a declarat Markische Allgemeine Zeitung ca va face eforturi pentru ca aderarea Romaniei la acest spatiu sa aiba loc anul acesta.

 

"Daca aceasta chestiune se va rezolva, m-as bucura foarte mult", a sustinut Iohannis.

 

Germania a fost una dintre tarile care s-a opus in trecut primirii Romaniei in Spatiul Schengen, deoarece Bucurestiul nu a facut suficiente progrese in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate, scrie Der Spiegel.

 

Intrebata daca va sprijini aderarea Bulgariei la Schengen in martie 2015, Angela Merkel a declarat ca Guvernul german asteapta raportul MCV pentru a lua o decizie.

 

"Am spus intotdeauna ca Bulgaria a facut progrese mari. Daca se va putea lua o decizie inca din martie, guvernul (german) va decide abia in februarie, tinand cont si de raportul (MCV) pe care-l vom primi de la Comisia Europeana", a declarat, la Berlin, cancelarul Angela Merkel, pe 15 decembrie 2014, in cadrul unei conferinte de presa comuna cu premierul bulgar, Boris Borisov.

 

Raportul MCV pentru Romania si Bulgaria urmeaza sa fie publicat in ianuarie. (sursa: hotnews.ro)