Business-ul COS crește astfel cu 32% față de anul precedent, ceea ce reprezintă un indicator al dinamicii favorabile a pieței în perioada post-pandemică, reflectând de asemenea apetitul proprietarilor și chiriașilor pentru investițiile în amenajările de spații interioare. COS este activ în segmentul soluților complete de design și amenajări interioare pentru segmentele de office (chiriași mari și companii antreprenoriale dinamice), industrial & logistic (amenajări interioare în parcuri logistice și industriale), hospitality, healthcare (interioare pentru clinici și spitale) și educațional (unități de învățământ) .

Anul acesta, proprietarii de spații și chiriașii au accelerat investițiile în amenajarea spațiilor interioare, atât pentru adaptarea acestora la noul format hibrid de lucru la birou, cât și pentru a-și menține spațiile competitive și atractive, având în vedere stocul relativ vechi existent pe anumite segmente din piață, cu precădere în cazul segmentelor de healthcare, hospitality sau education. Segmentul logistic și industrial modern continuă de asemenea dezvoltarea accelerată, cererea pentru soluții interioare complete fiind în creștere.

Din volumul total de business, peste 15 milioane de euro au reprezentat servicii de construcție (amenajări și design interior), în timp ce restul volumului este aferent vânzărilor de mobilier – atât mobilier standard, provenind de la furnizori internaționali precum Steelcase sau mobilier personalizat, realizat de producători locali. Deși volumul de vânzări majoritar este înregistrat în segmentul mobilierului importat, se remarcă o creștere a apetitiului pentru soluțiile de mobilier personalizat, realizat de producători și parteneri locali. Compania a înregistrat în 2022 vânzări de 3 milioane de euro în segmentul mobilierului personalizat, realizat de producători locali, în creștere cu 50% față de anul anterior.

Un volum semnificativ de business a provenit anul acesta din marile orașe ale țării, precum Iași, Timișoara, Cluj, Craiova, Ploiești. Astfel, 45% din business-ul COS este reprezentat de proiecte de fit-out în alte orașe decât București - spre comparație, în anul 2019, doar 12% din volumul total al vânzărilor provenea din orașele regionale.

„Echipa a avut un rol decisiv în depășirea cu succes a provocărilor anilor recenți, marcați de incertitudine la întreg nivelul mediului de business, și implicit în rezultatele foarte bune obținute în ultimul an. Totodată, anul acesta am extins echipa, ajungând la un total de 112 angajați, față de 100 în urmă cu un an,” declară Christophe Weller, acționar fondator și CEO COS.

„Anul 2022 a fost un an al integrării și eficientizării, în care focusul echipelor a fost pe implementarea strategiei agreate la momentul achiziției. Astfel, principalele investiții realizate au fost în direcția digitalizării (prin implementarea unor noi soluții software și programe de digitalizare) și îmbunătățirea proceselor de lucru. Rezultatele pozitive sunt vizibile în evoluția recentă a business-ului, iar în continuare suntem încrezători în potențialul de dezvoltare a pieței locale de fit-out,” declară Cezar Scarlat, Managing Partner și co-fondator SARMIS Capital.

Recent, COS a finalizat procesul de relocare a companiei într-un spațiu de 3.000 mp în noua clădire MIRO din nordul Bucureștiului – zona Baneasa, dezvoltată de Speedwell, după ce anterior, pentru o perioadă de 15 ani, a ocupat un spațiu de 1.000 mp tot în zona de nord a capitalei. Relocarea face parte din strategia de extindere a companiei, atât din punct de vedere al acoperirii geografice, cât și din punct de vedere al segmentelor de piață adresate.

COS a semnat, în ultimul an, proiecte semnificative, pentru chiriași de birouri din București sau din țară precum OMV Petrom, Citi Bank, MassMutual, Accenture, CMS Cameron McKenna, Amazon, Porsche Engineering, Cognizant, dar și pentru beneficiari din alte segmente de activitate, precum Asociația Dăruiește Viață (noul Spital pentru Copii construit de Dăruiește Viață la spitalul Marie Curie), lanțul hotelier Radisson Blu, s.a.

Pentru volumele de vânzări înregistrate în ultimul an, COS a primit distincția de Partener Platinum din partea Steelcase International – liderul mondial al pieței mobilierului pentru birou. COS este partenerul exclusiv Steelcase în Romania începând din 1998.

Activ pe piața locală din 1998, COS este pionierul soluțiilor integrate de amenajare a spațiilor interioare în România. COS este cel mai mare integrator de pe piață, cu un portofoliu de peste 3100 de companii.

COS deține parteneriate exclusive în România cu furnizorii Steelcase și Interface, lideri internaționali pe segmentele de mobilier, respectiv soluții pentru pardoseli, dar și cu producători locali de soluții personalizate de mobilier, pardoseli sau decorațiuni. În afară de biroul din București, COS este activ regional prin alte 3 birouri, în Cluj, Timișoara și Iași.