Palas Campus este cea mai mare investiție din România demarată în pandemie şi cea mai mare de după inaugurarea, din 2012, a primului proiect mixed-use din România – ansamblul Palas – din imediata vecinătate. Până acum, compania IULIUS a realizat la Iaşi cinci proiecte de real estate, care totalizează 130.000 mp de spații office și 105.000 mp retail, pentru care a alocat jumătate de miliard de euro (Palas Iași, Palas Campus, Iulius Mall Iași, Family Market Miroslava și Family Market Bucium).


Iulian Dascălu, Preşedintele companiei IULIUS: „Am început Palas Campus când ne confruntam deja cu provocările pandemiei, într-o piață office în expectativă. Acum, ne primim partenerii în noua clădire, pe cele 13 companii de renume mondial, cu birouri dedicate pentru peste 5.000 de talente locale din industria creativă și automotive, ce realizează de aici programare cu impact în viitorul business-urilor, siguranței și calității vieții în general. Este un proiect atractiv, inedit din mai multe perspective, cu o misiune orientată spre dezvoltarea și susținerea orașului, o atenție accentuată acordată sustenabilității și cu premiere la nivel național atinse pe această direcție. Un proiect care a adus la Iași primele sedii din regiune ale unor companii puternice și a susținut dezvoltarea celor care sunt deja prezente în polul regional de business crescut, în ultimul deceniu, la Palas Iași”.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a declarat: “Palas Campus, cea mai mare comunitate de business din regiunea Moldovei, este un proiect corelat foarte bine cu priorităţile Programului nostru de Guvernare, care arată că Iaşiul are prezent şi viitor. Această investiţie pe termen lung va polariza energiile, voinţa, dorinţa şi potenţialul din întreaga regiune a Moldovei.

Este foarte important că exemplul oferit de Iaşi prin deschiderea acestui centru de business care reunește companii din peste 70 de țări și de pe patru continente, între care Amazon şi Microsoft, să se multiplice şi să aibă contribuţia pe care cetăţenii o aşteaptă în comunitate. Investițiile în cercetare-inovare, în sectorul IT înseamnă dezvoltare, progres și forță de muncă de înaltă calificare. La nivelul Guvernului investim încredere, asumăm responsabilități pentru a reduce disparităţile între regiuni și a oferi şanse egale cetăţenilor la dezvoltare şi prosperitate. Cu puțîn timp în urmă au fost lansate la Iași programele operaționale din următorul cadru multianual de finanţare pe fonduri europene, în prezența comisarului european Elișa Ferreira. Am ales Moldova pentru a transmite un mesaj foarte clar că efortul nostru este îndreptat spre a reduce diferențele de dezvoltare atât la nivel local, cât şi la nivel regional. Proiecte de investiții precum cel de la Iași dovedesc că este absolut remarcabil ce putem face atunci când gândim în viitor şi folosim resursă umană, creativitatea, inovarea şi voinţa de a face ceva pentru comunitatea locală, pentru ţară şi de a ne remarcă în comunitatea internaţională că un pol de stabilitate și de dezvoltare economică”.
Palas Campus este o continuare a primului proiect mixed-use de regenerare urbană din România – Palas Iași-, din imediata vecinătate, beneficiind de multiplele funcțiuni ale ansamblului. O investiție de peste 320 milioane de euro, Palas Iași înseamnă o comunitate de business regională, cu 7 clădiri de birouri clasa A (75.000 mp – 60 de companii, 9.000 angajați); principala destinație de shopping și entertainment din nord-estul țării (63.000 mp – 270 de branduri, servicii, restaurante și cafenele concept); o grădină urbană de 5 hectare, care găzduiește zeci de evenimente anual și facilități de petrecere a timpului liber.
În total, hub-ul de business dezvoltat în centrul Iaşului de compania IULIUS, în Palas Campus și Palas Iași, integrează 8 clădiri şi 130.000 mp de birouri clasa A, care găzduiesc peste 70 de companii din cele mai dinamice și creative sectoare, sporind atractivitatea Iașului și poziția sa de lider regional în domeniul tehnologiei și inovației.


La Palas Campus și-au stabilit sediul 13 companii, din SUA, Germania, Franța, Norvegia, Elveția şi România, unele cu primul lor birou din regiune, fiind atrase de infrastructura office modernă și de oferta generoasă a centrului universitar în materie de forță de muncă.

În 2005, Amazon și-a deschis în România, la Iași, centrul dedicat pentru cercetare și dezvoltare, primul de acest fel din Europa de Est. Amazon este prezent în ansamblul Palas din anul 2010, iar acum își reunește angajații din oraș sub un singur acoperiș.

Cristian Josan, Managerul General al Amazon Development Center Romania: „Noul sediu va constitui un centru de inovație pentru peste 2.000 de colegi care inventează noi tehnologii interesante în materie de cloud computing, machine learning, information security și data analysis. Acest campus ultramodern ne va asigura la Iași un cămin extraordinar și reprezintă un nou moment marcant pentru angajamentul nostru față de România.”


 Palas Campus este închiriat integral şi include companii multinaţionale din domenii precum IT, automotive şi asigurări, care totalizează peste 5.000 de angajaţi.
Palas Campus este compus din 6 corpuri cu înălțimea maximă de 6 etaje, conectate la parter și la primele trei etaje, cu o suprafață închiriabilă de 60.000 mp, desfăşurată pe orizontală, dintre care 54.000 mp office și 6.000 mp retail. Campusul este conceput ca un proiect mixt integrat, incluzând, la parter, restaurante, cafenele, un supermarket, o sală de fitness, un centru medical și o zonă de servicii.

Asemenea altor proiecte de regenerare urbană realizate de compania IULIUS, Palas Campus are o puternică amprentă verde. În 2021, clădirea a beneficiat de primul credit verde acordat unei companii românești de către IFC (International Finance Corporation, membră a Grupului Băncii Mondiale), în valoare de 72 milioane de euro.

Palas Campus a fost construit cu respectarea principiilor celor mai ridicate standarde de sustenabilitate aplicabile clădirilor verzi, fiind unicul proiect din România care se află în dublu proces de certificare green:

EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) din partea IFC; certifică atingerea unor parametri de economisire a resurselor și eficiență în operare;
LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) al US Green Building Council; certifică sustenabilitatea în proiectare, construcție și operare.
O premieră o reprezintă şi terasele verzi amenajate la înălţime, la etajul patru. De asemenea, Palas Campus beneficiază şi de peste 1.200 de panouri fotovoltaice montate pe acoperiş, cu o putere instalată de 500 kWp.

Chiriașii din Palas Campus beneficiază de o parcare subterană pe două niveluri, cu 625 de locuri, care a presupus o investiție de peste 33 milioane de euro.

Pentru a spori conectivitatea zonei Sf. Andrei, cinci străzi adiacente au fost fie lărgite, fie modernizate (Sf. Andrei, Trei Ierarhi, Iancu Bacalu, Buznea, Tănăsescu). În plin proces de amenajare se află o nouă arteră de circulație, cu sens unic, care va conecta Bulevardul Anastasie Panu de strada Sf. Andrei. Aceasta va avea 220 metri lungime şi două benzi de circulaţie. Pentru lucrările privind infrastructura au fost alocate peste 4,5 milioane de euro.

Investiția în Palas Campus va genera anual peste 780.000 de euro din impozitul pe clădire şi terenuri. Totodată, în timpul lucrărilor, contribuțiile directe la bugetul statului au fost de aproximativ 1,3 milioane de euro prin taxe, autorizații şi avize.

Palas Campus face parte dintr-un plan mai amplu de reconfigurare a zonei Sf. Andrei. Compania IULIUS va continua dezvoltările de regenerare urbană din zona centrală a Iașului cu proiectul rezultat în urma concursului internațional de arhitectură organizat în 2022, precum şi cu alte investiţii de impact.