Numarul UHNWI a cunoscut o crestere de 3 procente fata de anul trecut. Averile a cca. 5.181 persoane au crescut peste pragul de 30 mil. dolari, in timp ce 53 persoane au devenit miliardari in 2014, numarul ultra-bogatilor ajungand la 1.844.

 

Cea mai mare companie independenta de consultanta imobiliara din lume, Knight Frank, a lansat a noua editie a Wealth Report. De peste 100 de ani, Knight Frank ofera consultanta celor mai influente familii si fonduri suverane din lume, avand astfel  acces unic si direct la informatiile asupra averilor private si a preferintelor de investitie ale persoanelor ultra-bogate din lume (HNWI / high net worth individuals - persoane private care detin active nete in valoare de minimum 30 mil. dolari).

 

Rezultatele raportului arata ca, in ceea ce priveste distributia averilor private pe continente, Europa gazduieste cel mai mare numar de UHNWI (Ultra High Net Worth Individuals) cu 60.565 de persoane ultra-bogate, urmata de America de Nord si Asia, cu 44.922, respectiv 42.272, potrivit datelor adunate de WealthInsight pentru raportul Knight Frank, The Wealth Report. Pe de alta parte, datele disponibile anticipeaza schimbari in acest clasament in urmatoarea decada, Asia urmand sa surclaseze America de Nord si sa devina al doilea mare hub cu populatie ultra-bogata.

 

In prezent ultra-bogatii de pe continentul asiatic dispun de active nete care totalizeaza 5,9 trilioane dolari, in timp ce acest segment de populatie din America de Nord detine averi cumulate in valoare de 5,5 trilioane dolari. Cu toate acestea, Europa depaseste ambele continente cu averi private cumulate in valoare de 6,4 trilioane dolari. Previziunile pe termen lung arata ca, la nivel global, numarul persoanelor ultra-bogate va creste cu 34% in urmatorii 10 ani, cresterile cele mai mari venind din partea Africii (59%) si Americii Latine (50%).

 

“In ciuda turbulentelor cu care se confrunta economia globala in urma noilor tensiuni politice si a incertitudinii fiscale, unele tari au inregistrat o crestere pronuntata a averilor anul trecut, numarul persoanelor UHNW crescand cu 5% sau mai mult in 15 tari”, a comentat Liam Bailey, Global Head of Residential Research, Knight Frank.

 

“Douasprezece dintre aceste tari sunt economii emergente, ceea ce subliniaza faptul ca acestea sunt in continuare factori-cheie in crearea bunastarii la nivel global, in ciuda preocuparii cu privire la relaxarea ritmului de crestere in aceste tari in curs de dezvoltare.”

 

“Chiar daca Monaco, spre exemplu, urmeaza sa isi dubleze populatia ultra-bogata pe parcursul urmatorilor 10 ani, nu va tine pasul cu rata cresterii averilor private din alte economii precum Myanmar, Coasta de Fildes, Kazahstan ori Tanzania, care vor inregistra cele mai mari cresteri pe acest segment”.

 

Ouliana Vlasova, Head of Content, WealthInsight: “In timp ce Europa va ramane regiunea cu cele mai multe  persoane ultra-bogate pana in 2024, se estimeaza ca Asia va depasi America de Nord si va deveni al doilea cel mai mare centru pentru multimilionari. Aceasta crestere va fi alimentata de natiunile UHNWI in dezvoltare, atat din China cat si din India.”

 

Desi capitala Regatului Unit va ramane cel mai mare pol al averilor private la nivel global, cresterea accelerata a metropolei Singapore va constitui o provocare pentru suprematia Londrei in urmatorii 10 ani, micsorand decalajul cu o crestere de 54% a populatiei super-bogate. In prezent, Londra se afla in topul clasamentului, cu 789 mai multe persoane ultra-bogate decat urmatorul rival din clasament, Tokyo. Totusi, ritmul cresterii metropolei Singapore arata o micsorare a decalajului dintre aceasta si Londra in urmatoarea decada, ceea ce semnifica faptul ca, in 2024, Singapore va avea mai putin cu doar 292 persoane ultra-bogate decat Londra.

 

Exceptand Londra, orasele europene vor cunoaste o usoara diminuare a numarului de UHNWI in urmatorii 10 ani. Acest usor declin al Europei se va oglindi in America de Nord, Australasia si chiar Orientul Mijlociu.C entrul de putere asiatic va continua sa infloreasca cu o crestere de 91% a persoanelor super-bogate.

 

Top zece orase cu cea mai mare crestere proiectata in urmatorii 10 ani se regaseste in Asia.

 

Totodata, exista si alte centre urbane care vor inflori, cum ar fi Addis Ababa sau Belgrad, al caror numar de UHNWI este asteptat sa creasca cu cca. 105%, respectiv 72%. (sursa: The Advisers/Knight Frank)